Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Exportverbod voor deel van vee wegens blauwtong

  •  
21-10-2008
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
koeien_05.jpg
Minister Gerda Verburg (Landbouw) heeft uit voorzorg een exportverbod ingesteld voor dieren die gevoelig zijn voor blauwtong, zoals runderen, schapen en geiten.
Bij drie dieren op verschillende bedrijven in het oosten van het land heeft het Centraal Veterinair Instituut (CVI) een vorm van blauwtong aangetroffen die afwijkt van het in Nederland heersende type. De betrokken bedrijven zijn geblokkeerd en de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) neemt monsters van alle runderen op die bedrijven voor vervolgonderzoek.
Het exportverbod geldt alleen voor herkauwers - zoals runderen, schapen en geiten - en is verder beperkt tot fok- en gebruiksdieren. Voor slachtdieren geldt deze maatregel dus niet. Het verbod geldt totdat meer duidelijk is over het aangetroffen type, vooralsnog voor maximaal twee weken.
Blauwtong is niet gevaarlijk voor mensen, maar herkauwers sterven eraan.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.