Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Export kerstster bedreigd door tabakswittevlieg

  •  
17-10-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
119 keer bekeken
  •  
poinsettia-gcba3b0bc6_1920

Kerstster

© Steve Buissinne via Pixabay

De export van kerststerren en oranjeboompjes naar het Verenigd Koninkrijk komt in gevaar komen door de tabakswittevlieg. Deze vlieg zit nog weleens op kerststerren en oranjeboompjes wanneer de planten worden ingevoerd in het Verenigd Koninkrijk.

Zerotolerancebeleid

Het land voert een zerotolerancebeleid jegens de tabakswittevlieg. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gaat vanaf deze week de controles opvoeren bij de planten van beide soorten die ingepland staan voor export naar het VK.

Tabakswittevlieg

De tabakswittevlieg behoort tot de insectengroep van witte vliegen, niet te verwarren met de huis-tuin-en-keuken-vliegen, en zuigt sap uit de plant. Onvolwassen exemplaren scheiden ook honingdauw en roetdauw af. "Planten groeien hierdoor slechter, verwelken en bladeren vallen af", aldus de NVWA. Maar een groot gevaar is ook dat de witte vlieg plantenvirussen kan overdragen.

Maatregelen

Het Verenigd Koninkrijk waarschuwt maatregelen te moeten nemen als verbeteringen uitblijven, zoals een importverbod voor planten die als gastheer voor de vlieg kunnen fungeren. 

Bron: ANP 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.