Vroege Vogels

Explosie van broedende velduilen in Friesland

  •  
05-09-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Velduil_kasteelheertje.jpg

© Fotograaf: kasteelheertje

De teller staat inmiddels op ruim 40 broedgevallen in het Friese binnenland, al beduidend meer dan de laatste jaren landelijk werden vastgesteld. Dat in Nederland dit voorjaar op enkele plekken broedende velduilen waren neergestreken, was bekend. Dat het in Friesland om tientallen paren ging, zal menigeen verrassen. De teller staat inmiddels op ruim 40 broedgevallen in het Friese binnenland, al beduidend meer dan de laatste jaren landelijk werden vastgesteld.
Bescherming
Vrijwilligers van de Fryske Feriening foar Fjildbiology (FFF), Werkgroep Roofvogels Nederland (WRN) en Sovon werden in de loop van het voorjaar verrast. De meeste velduilen streken neer in regulier boerenland en werden daar veelal opgemerkt door de boeren zelf tijdens maaiwerkzaamheden. Alle zeilen werden vervolgens bijgezet nesten en jongen te beschermen door maaidata tot diep in de zomer uit te stellen. Hiervoor ontvingen sommige boeren een schadevergoeding van de provincie Fryslân.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.