Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Experts onderzoekt productieproces Tata Steel

  •    •  
29-11-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
144 keer bekeken
  •  
tatasteel.jpg

Tata Steel

© Rolklaver

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft dinsdag met een team van experts onderzoek verricht op het terrein van Tata Steel IJmuiden. Ze wilden "meer inzicht krijgen" in het productieproces van staal en de werking van de cokes- en gasfabrieken, laat het OM weten. Dat kondigde al in februari een strafrechtelijk onderzoek naar het grote staalbedrijf aan, nadat advocaat Bénédicte Ficq namens omwonenden aangifte had gedaan.

Gevaar voor gezondheid en omgeving

Volgens Ficq en inmiddels zo'n 1100 mensen en organisaties brengt Tata Steel de gezondheid van mensen in de omgeving in gevaar. Of het daadwerkelijk tot vervolging zal komen, wordt besloten op basis van het onderzoek dat nu loopt. Justitie krijgt hierin hulp van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT), DCMR Milieudienst Rijnmond en het Nederlands Forensisch Instituut (NFI).
De hoofdvraag is of Tata Steel verweten kan worden of het "opzettelijk en onrechtmatig" schadelijke stoffen uitstoot naar de lucht, de bodem en het oppervlaktewater "met een mogelijk gevaar voor de openbare gezondheid", schrijft het OM.

Waarheidsvinding

Het bezoek aan het fabriekscomplex "draagt bij aan de waarheidsvinding", aldus het OM. "Het opsporingsteam kijkt met eigen ogen naar de productieprocessen en naar de werking van bepaalde fabrieken binnen de inrichting van Tata Steel." Hoe lang het strafrechtelijke onderzoek gaat duren, kan het OM nog niet zeggen.

Tata Steel laat in een korte reactie weten dat het "alle medewerking aan het onderzoek verleent".

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.