Vroege Vogels

Experts luiden noodklok over aanpak tijgermug

  •  
07-12-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
tijgermug.jpg
Acht jaar nadat de Tweede Kamer de ‘motie nultolerantie’ met algemene stemmen aannam, is de situatie niet verbeterd. Dat schrijven drie experts op het gebied van bio-invasies en exotische muggen in een brief aan de Tweede Kamer. 2017 is een recordjaar op het gebied van gezondheidsbedreigende exotische muggen. In tien gemeenten zijn drie exotische muggensoorten aangetroffen, waaronder de tijgermug. De schrijvers zijn medisch entomoloog Bart Knols, bioloog Wouter van der Weijden van het Centrum voor Landbouw en Milieu en Wilfred Reinhold van stichting platform Stop invasieve exoten. 

Exotische muggen in Nederland

Er zijn op meerdere plekken gelekoortsmuggen, Aziatische bosmuggen en tijgermuggen aangetroffen. Ondermeer in Lelystad, Weert, Rotterdam en Assen. Bekend is dat deze muggen het land binnenkomen met de invoer van gebruikte banden en het sierplantje Lucky bamboo. Deze tropische plant komt oorspronkelijk uit Kameroen en wordt in Nederland gebruikt als kamerplant. Ze kunnen diverse virusziekten overdragen, zoals dengue, Zika en chikungunya. De schrijvers merken op dat het overzicht waarschijnlijk niet eens compleet is, omdat de NVWA de vondsten bij Lucky bamboobedrijven er niet in zet. Na een verzoek op grond van de Wet openbaarheid van bestuur werd wel bekend dat in 2015 exotische muggen zijn gevonden bij de kwekers van deze sierplantjes in Amstelveen, Lansingerland en Westland, en in 2016 in Amstelveen en Kaag en Braassem. Het is dus goed mogelijk dat ze ook dit jaar zijn aangetroffen.

Nultolerantie tijgermuggen

Acht jaar nadat de Kamer met algemene stemmen een motie voor nultolerantie van tijgermuggen aannam, constateren de briefschrijvers dat de regering in gebreke is gebleven bij de uitvoering van die motie, aldus Invasieve Exoten. Wilfred Reinhold: “De overheid speelt met vuur.” Vanwege de gezondheidsrisico’s op zowel korte als lange termijn, en het feit dat de muggen na vestiging al snel niet meer uit te roeien zijn, doen de schrijvers een oproep aan de Kamercommissie voor Volksgezondheid. De commissie zou aan de minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge moeten vragen om zodanige maatregelen te nemen dat de invoer van gezondheidsbedreigende muggen wordt gestaakt. Tijgermugvrije import van gebruikte banden en Lucky bamboo is in de praktijk mogelijk gebleken en zou door middel van regelgeving moeten worden afgedwongen. Hier zou volgens de onderzoekers de NVWA streng op moeten toezien. 
Exotische muggen in Nederland

© Exotische muggen vindplaatsen sinds 2009, bron: Invasieve Exoten

Bron: Invasieve Exoten
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.