Vroege Vogels

Experts antwoorden op vragen over jeukrups

  •  
05-07-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
eikenprocessierups_Jurriën van Deijk

© Eikenprocessierups, foto: Jurriën van Deijk

Wetenschappers en experts beantwoorden sinds donderdagavond ruim honderd uiteenlopende vragen over de eikenprocessierups, de bestrijding en de gevolgen van de aanwezigheid van het beest. Het Kennisplatform Processierups heeft daarvoor in opdracht van het ministerie van Natuur de website processierups.nu gelanceerd. De website wordt de komende tijd verder uitgebreid, aldus bioloog Arnold van Vliet.

Antwoorden

De massale aanwezigheid van de jeukrups houdt Nederland in haar greep volgens het platform. Veel mensen hebben jeukbulten. De brandharen van de rups kunnen ook zorgen voor geïrriteerde ogen en ademhalingsproblemen. Deskundigen, huisartsen en GGD's worden overspoeld met vragen, terwijl de verzachtende crèmes en gels niet aan te slepen zijn. Daarom kondigde minister Carola Schouten (Natuur) vorige week actie aan .
De website bundelt volgens Van Vliet alle beschikbare professionele kennis.

Wat voor dier is de eikenprocessierups?

Door alle negatieve berichten over de eikenprocessierups lijkt het alsof het enkel maar een rotbeest is. Maar wat is het nu precies voor dier. Met Vroege Vogels Radio zochten wij antwoord op die vraag. De rups blijkt namelijk een mooi nachtvlindertje te worden en heeft zijn eigen nuttige plek in het ecosysteem. Luister hier de reportage terug.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.