Vroege Vogels

Expertbestrijders eikenprocessierups stoppen

  •  
07-06-2006
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
vv_newsimg_113178.jpg
De expertgroep eikenprocessierups staakt per direct haar activiteiten. De deskundige vrijwilligers van onder meer provincies en gezondheidsdiensten voelen zich niet erkend en missen draagvlak, daadkracht en geld. Voorzitter Henk Jans heeft dat deze week geschreven in een brandbrief aan de ministeries van Volksgezondheid en Landbouw.
De interprovinciale expertgroep werd in 2004 opgericht om de overlast van de eikenprocessierups in het steeds grotere verspreidingsgebied gecoördineerd aan te pakken. De leden maken zich zorgen dat de bestrijding door het wegvallen van de coördinatie onzorgvuldig en ongecontroleerd zal gebeuren.
,,De verspreiding van de rups zal blijven toenemen en uiteindelijk zal de bevolking hiervan de dupe worden. Als de overheid zich verwantwoordelijk voelt voor het welzijn van haar bevolking en natuur moeten zij een eenduidige positie innemen'', staat in de brief. Voorzitter Jans vraagt om erkenning en financiële steun.
Geplande activiteiten zoals de publicatie van nieuwsbrieven, ontwikkeling van een internetpagina, organiseren van voorlichtingsdagen, verlenen van advies en beantwoording van vragen komen dit jaar niet meer tot stand, staat in een opsomming.
Jans wijst op de dreigende overlast dit jaar. De late lente was ideaal voor de ontwikkeling van de eikenprocessierups. De eerste rupsen kropen laat uit hun eitje, maar ze vonden wel meteen voldoende voedsel en maakten een goede start.
Inmiddels beslaat het verspreidingsgebied tweehonderd gemeenten in vijf provincies: Limburg, Noord-Brabant, Gelderland, Utrecht en Overijssel. Mensen krijgen klachten door de brandhaartjes van de rups die uit bomen vallen of rond waaien. Het gaat dan om benauwdheid, koorts en huid- en oogirritaties.
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.