Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Experimenteren met Kringlooplandbouw

  •  
17-06-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
landbouw-jeanet1.jpg

© Fotograaf: Jeanet1

De landbouw moet op de schop, vindt minister Carola Schouten. Ze wil voortaan zo werken dat niets verloren gaat, zodat overschotten van mest en ander afval verleden tijd zijn. Haar ministerie gaat daarom een groot deel van zijn budget gebruiken om zo'n 'kringlooplandbouw' te stimuleren.

Nieuwe gewassen en precisielandbouw

Op vijf plaatsen krijgen boeren de ruimte om te experimenteren met bijvoorbeeld nieuwe gewassen, met zelfvoorzienend werken of met zogeheten precisielandbouw. Met dat laatste, waarbij de boer met moderne technologie heel precies kijkt wat een gewas of dier nodig heeft, zijn tien boeren al aan de slag. Als experimenteergebied heeft Schouten de Achterhoek, De Peel, Twente, Flevoland en Noord-Nederland aangewezen.

Meer compost en mest uit de buurt

Schouten gaat kunstmest ontmoedigen. Dat wil ze vervangen door compost en mest uit de buurt. Een veertigtal boeren dat ook aan natuurbeheer wil doen maar te weinig grond heeft, kan aanspraak maken op grond van Staatsbosbeheer.
Van het budget van het ministerie moet bijna een zesde gaan bijdragen aan de overgang naar een kringlooplandbouw, schrijft Schouten aan de Tweede Kamer. Ook geld voor regionale projecten en van de Europese Unie wordt hiervoor ingezet.

Duurzamer landbouw

De minister presenteert maandag haar plannen voor een duurzamer landbouw. Eerder maakte ze al duidelijk dat we meer voor ons voedsel moeten gaan betalen. Daardoor kunnen boeren hun koers verleggen van zo goedkoop mogelijk naar zo duurzaam mogelijk boeren.
Nu kunnen boeren nog moeilijk opboksen tegen afnemers die het onderste uit de kan willen hebben. Om dat te veranderen, komt er onder andere een "laagdrempelige en onafhankelijke geschillencommissie".

Reacties Natuurorganisaties

De gezamenlijke natuur- en milieuorganisaties zijn blij dat het Realisatieplan van het ministerie van LNV is gepubliceerd, maar vinden de inhoud te vrijblijvend en te weinig concreet. Wereld Natuur Fonds zegt, mede namens Greenpeace, LandschappenNL, Milieudefensie, de Natuur- en Milieufederaties, Natuur & Milieu, SoortenNL en Vogelbescherming: “De negatieve impact van het agrarisch systeem op onze leefomgeving moet worden gestopt. Wij staan achter kringlooplandbouw, maar het langverwachte Realisatieplan is te mager. Duidelijke doelen, een verdienmodel voor de ondernemers, inzicht in de prestaties en het eerlijke gesprek over het verminderen van het aantal dieren in Nederland ontbreken.”
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor