Vroege Vogels

Experiment bestrijden blauwalg

  •  
30-08-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
blauwalg experiment

© Blauwalg experiment. Foto: Karel Heselink

Blauwalg is zoals bekend schadelijk voor de gezondheid. In een veldexperiment in Groenlo onderzoekt het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) nu de mogelijkheden om blauwalg uit een gracht te verwijderen door middel van zuurstof en ijzerhoudend zand.

Blauwalg

Blauwalgen - eigenlijk: cyanobacterieën - zijn de oudste organismen op aarde en groeien optimaal in stilstaand water tussen de 20 en 30 graden. Met het warme zomerweer steekt deze dus vaak de kop op. Blauwalg kan schadelijk zijn voor de gezondheid en beperkt daardoor de recreatie in de Nederlandse wateren.  Het is gevaarlijk om meerderen redenen, het gif dat de blauwalgen aanmaken kan de zenuwen aantasten of je lever beschadigen. 

Experiment

Met een veldproef in de gracht van Groenlo testen gemeente Oost-Geire, waterschap Rijn en IJssel en onderzoeksbureau Aquatisch Kenniscentrum Wageningen (AKWA-NIOO) drie manieren om de blauwalg uit de gracht te krijgen. Doel is om fosfor in de gracht te verminderen wat de meststof voor blauwalg is. Dit gebeurt op drie manieren; door het aanbrengen van een 30cm ijzerrijke zandlaag, door extra zuurstof de gracht in te pompen en door een combinatie van de twee.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.