Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Expeditie op zoek naar oude botten dodo

  •  
27-07-2007
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vv_newsimg_189985.jpg
Een team van zes Nederlandse wetenschappers vertrekt zaterdag voor een maand naar Mauritius. Ze maken deel uit van een internationale expeditie die duizenden jaren oude botten van de dodo gaat opgraven.
De legendarische loop- of walgvogel is aan het eind van de 17e eeuw uitgestorven. De dodo staat model voor diersoorten die door menselijk handelen aan hun einde kwamen. De expeditie, die naast de Nederlanders bestaat uit Engelse, Franse en Mauritiaanse onderzoekers, heeft tot doel er achter te komen hoe dat is gebeurd.
De opgraving in het moeras van Mare aux Songes beperkt zich tot een oppervlak van slechts twee bij twee meter. Het gegraven gat wordt afgeschermd en met pompen drooggemalen. In tegenstelling tot de vorige expeditie kunnen de onderzoekers hierdoor laagje voor laagje afgraven en de fossiele laag nauwkeurig in kaart brengen.
De wetenschappers van Naturalis en het British Museum in Londen hebben de hulp ingeroepen van grondwaterdeskundigen van TNO. Op bewuste plek is bij een eerdere expeditie een massagraf gevonden. Verondersteld wordt dat aan de manier waarop de botten in het graf liggen, kan worden opgemaakt hoe de dodo is uitgestorven.
Een jaar geleden konden onderzoekers een groot aantal botten bergen, waaronder een complete snavel van een dodo en een gedeelte van een skelet. Ook werden voor het eerst resten aangetroffen van de Hollandse duif, een vogel in de kleuren van de Nederlandse vlag, die mogelijk nog zeldzamer is dan de dodo. In 2005 hadden Nederlands onderzoekers voor het eerst botten van een dodo in Mare aux Songes op Mauritius gevonden.
De veldwerkzaamheden kunnen dagelijks worden gevolgd op de weblog die het opgravingsteam vanuit het veld bijhoudt ( www.dodo-expeditie.nl ).
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.