Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.35 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.

VOLG ONS

Vroege Vogels

Expeditie Marianentrog toch succesvol

30 nov 2019
  •  
leestijd 1 minuut
wave-3473335_1920

pixabay

Bijna een jaar geleden vertelde oceanograaf Hans van Haren van het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (het NIOZ) in Vroege Vogels, dat zijn grote onderzoek op het diepte punt op aarde, in de Marianentrog in de Grote Oceaan, totaal was mislukt. Met allerlei meetinstrumenten zou hij onderzoek gaan doen naar waterbewegingen en golven. Het lukte de onderzoeker niet om de apparatuur naar boven te halen. Kortom tien jaar aan voorbereiding en onderzoek leek ineens voor niets geweest.


Toch succes

En toen kregen we enkele weken geleden weer een bericht van Hans van Haren. Hij was uitzinnig van vreugde. Wonder boven wonder is het hem gelukt om de apparatuur toch naar boven te halen. Zondag vertelt hij in Vroege Vogels over de eerste resultaten van zijn onderzoek.

Diepste punt op aarde

De Marianentrog in de Grote Oceaan is met elf kilometer het diepste punt op aarde. Het is er koud en donker, maar toch leven er dieren, dankzij de bewegingen van het water. Met ultra gevoelige meetinstrumenten onderzoekt oceanograaf Hans van Haren deze bewegingen.

Van Haren ontwikkelde een kilometerslange kabel met instrumenten die temperatuur en stroming meten. De kabel wordt op zijn plaats gehouden door een gewicht dat dient als anker en blijft overeind door een boei die vier kilometer onder wateroppervlak drijft. Nooit eerder is zo'n lange kabel met meetinstrumenten in zee geplaatst.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.