In het Darwin jaar besteedt Vroege Vogels regelmatig aandacht aan onderwerpen die met evolutie te maken hebben. Door de komst van steeds meer exotische planten blijken inheemse insectensoorten te muteren. Ze evolueren in een nieuwe soort. De biodiversiteit neemt dus wat dat betreft door deze vorm van evolutie toe. De Groninger bioloog Kim Meijer is bezig de evoluerende insectensoorten in kaart te brengen.
U kunt Kim Meijer helpen met zijn onderzoek. Zeer waarschijnlijk staan er in uw eigen tuin of in het park om de hoek uitheemse planten. Ga maar eens kijken of u insecten kunt vinden. Een paar voorbeelden: veel mensen hebben een vlinderstruik (Buddleia davidii) in de tuin staan. De bloemen van deze planten trekken veel vlinders e.d. aan, maar ook op de bladeren zijn insecten te vinden. Zo is er bijvoorbeeld een minerende vlieg (Amauromyza verbasci) die de overstap gemaakt heeft van helmkruid (Scrophularia) en toorts (Verbascum) naar vlinderstruik. Maar ook rupsen van diverse soorten nachtvlinders zijn op vlinderstruik gevonden. Veel soorten insecten die op kamperfoelie (Lonicera) voorkomen hebben de overstap gemaakt naar de verwante sneeuwbes (Symphoricarpos albus). Sneeuwbes is in bijna elk park wel te vinden en op bijna elke struik zijn wel mineerders te vinden.
Als u herbivore insecten vindt op uitheemse planten hoort Kim Meijer dit zeer graag! Dus rupsen, wantsen, cicades, bladluizen, mineerders, galvormers, blad etende kevers, etc. Hij is op zoek naar nieuwe soorten die de overstap gemaakt hebben naar een uitheemse waardplant. Heeft u waarnemingen? Geef deze dan door via een
mailtje aan Kim Meijer
, het liefst met naam van de plant en indien mogelijk de naam van het insect, een foto of een verzameld insect.