Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Exotische mieren in opmars

  •  
10-10-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1297 keer bekeken
  •  
mieren
Een aantal exotische mierensoorten rukt sinds enkele jaren op in Nederland. En niet ongezien. Op sommige plekken houden ze een hele woonwijk in hun greep, met veel overlast tot gevolg. Dit voorjaar werd een nieuwe exotische mier voor Nederland aan het lijstje toegevoegd: het mediterraan draaigatje. En dat in de straat van mierenexpert Jinze Noordijk van EIS Kenniscentrum Insecten.
Het mediterraan draaigatje is een van de vier soorten exotische mieren die bezig zijn aan een opmars in ons land. De plaagmier, de Argentijnse mier en de Atlantische dwergschubmier zijn de andere drie. Wat deze invasieve mieren gemeen hebben, is dat ze goed bestand zijn tegen verstoring, waardoor ze dicht bij de mens staan.
Zowel in Leiden als in Wageningen hebben deze mieren het zó naar hun zin, dat ze hun menselijke buren tot last worden. De mieren maken zogeheten superkolonies, met meerdere eierleggende koninginnen die bij elkaar in een kolonie leven. De aangetroffen kolonie in Wageningen spreidt zich uit over een lengte van maar liefst ruim 120 meter.

Meer over:

mieren
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.