Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Nieuw TV-seizoen start april 2022npo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Exotische mier als huisdier

19 mrt 2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1466 keer bekeken
  •  
Tapinoma-nigerrimum__eenmaliggebruik

Tapinoma nigerrimum

© Kennis- en Adviescentrum Dierplagen (KAD) - Fotograaf J. Groothuis

Er zijn honden- en kattenliefhebbers, maar ook mensen die mieren als huisdier houden. Want mieren zijn leuk om naar te kijken en je kunt er hele ‘steden’ voor bouwen. De handel in mieren groeit, maar helaas gaan er ook nogal eens invasieve exoten over de toonbank. Sommige liefhebbers kiezen juist voor ‘stoere’ soorten, mieren die groot of agressief zijn en zich snel verspreiden.

Invasieve exoten

Entomoloog Jitte Groothuis, werkzaam bij het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen (KAD), houdt zelf mieren maar waarschuwt voor de gevaren. Exoten als rode en tropische brandmieren kunnen niet alleen inheemse soorten verdringen, maar door hun steken ook medische gevolgen hebben. En het mediterrane draaitje heeft inmiddels vele kolonies in ons land en is nauwelijks te bestrijden.

Tapinoma-nigerrimum_eenmaliggebruik!

Tapinoma nigerrimum

© Kennis- en Adviescentrum Dierplagen (KAD) - Fotograaf J. Groothuis

Webwinkels voor mieren

Deze mieren zijn gewoon te koop in webwinkels en je kunt kiezen uit grofweg 580 soorten. Het draaigatje wordt daar zelfs aangeraden voor beginners. Omdat de mier als huisdier zo populair is zijn er inmiddels tientallen webwinkels waar de dieren te koop worden aangeboden, maar ook op Facebook, WhatsApp en Marktplaats kun je terecht. Of er daarbij met kennis van zaken wordt gehandeld is de vraag en het is ook moeilijk te controleren.
De mier als huisdier

Jitte Groothuis houdt mieren als huisdier

© Jeannette Parramore

Positieflijst voor mieren

Jitte Groothuis pleit dan ook voor een  Positieflijst, dwz een lijst van diersoorten die gehouden kunnen worden zonder specifieke voorschriften. En daar staan deze invasieve soorten uiteraard niet op. Overigens is het niet zo dat invasieve mieren alleen door deze mierenhandel in ons land terecht komen. Ook bij de import van bijvoorbeeld planten kunnen zo nog wel eens meeliften. En door de klimaatverandering voelen ze zich hier sneller thuis dan vroeger.

Behalve voorkomen dat je invasieve soorten in huis haalt valt er niet zoveel te doen om ze tegen te houden. Zet ze vooral niet in de tuin als je uitgekeken bent op je hobby en ga ook niet aan de slag met chloor en gif. Heet water helpt ook, maar als ze zich hebben verspreid is het meestal al te laat.

Meer over:

exoot, mieren, huisdier

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (2)

maleisje
maleisje19 mrt 2021 - 14:59

Wat raar een mier als huisdier! eigenlijk vind ik het schandalig en zielig.
Voor de mier maar ook voor de eigenaar!

1 Reactie
Martholo
Martholo3 apr 2021 - 11:00

Wat raar een kat als huisdier! eigenlijk vind ik het schandalig en zielig. Voor de kat maar ook voor de eigenaar!

janjoost
janjoost19 mrt 2021 - 12:35

Totdat de mieren ons als huisdieren nemen