Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Exotische hondsvis bedreigt kikkers en salamanders

14 jun 2019
  •  
leestijd 1 minuten
Amerikaanse hondsvis

© Amerikaanse hondsvis. Foto: Henny Radstaak

In een paar vennen rond Eindhoven houdt-ie flink huis: de Amerikaanse hondsvis. Deze exoot eet vooral de eieren en larven van bedreigde amfibieën soorten zoals de groene kikker, heikikker en kleine watersalamander.
In sommige vennen is de Amerikaanse hondsvis in grote aantallen aanwezig: de soort plant zich snel voort en is ook aan slechte omstandigheden gewend. Dat maakt het moeilijk om deze exoot te bestrijden. Snoeken zijn er uitgezet en die lijken wel de zonnebaars te eten, een andere exoot die onze amfibieën bedreigt. Droogpompen van een ven heeft ook geen zin, omdat de hondsvis goed een tijdje op het droge kan overleven. 
De Amerikaanse hondsvis is waarschijnlijk al ergens rond de jaren 50 van de vorige eeuw ontsnapt uit een kwekerij. Maar het lijkt erop dat exemplaren wellicht onbedoeld ook door mensen in de vennetjes zijn uitgezet die de vissen zelf in de vijver hadden. De Amerikaanse hondsvis ziet er een beetje ‘torpedo-achtig’ uit en kan tot 15 cm lang worden. Ravon (reptielen, amfibieën en vissenonderzoek Nederland) houdt met metingen in de gaten hoe de aantallen Amerikaanse hondsvis, zonnebaars en snoek enerzijds en de amfibieën anderzijds zich ontwikkelen. Voorlopig lijkt er voor de vennen rond Eindhoven nog geen oplossing voor dit exoten probleem in zicht.

Meer over:

,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.