Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag vanaf 19.50u opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Exotische dieren in historisch Amsterdam

9 jun 2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
53 keer bekeken
Menagerie van Blaauw Jan - detail

© Menagerie op de binnenplaats van de herberg van Jan Berentsz Westerhof of Blaauw Jan op de Kloveniersburgwal te Amsterdam in 1751. Deel van prent door Christian Friedrich Fritzsch

Een neushoorn, een olifant, een kasuaris en een leeuw. In de Gouden Eeuw was Amsterdam de handelsstad van de wereld. Naast specerijen en vele andere nieuwe producten namen de zeelui ook met grote regelmaat dieren mee uit den vreemde.
In de zeventiende en achttiende eeuw vormde Amsterdam daarom het hart van de handel in exotische dieren.

Menagerie

De dieren zoals leeuwen, gieren, papegaaien en stekelvarkens gingen naar particulieren en naar een zogenaamde menagerie, de voorloper van onze huidige dierentuin. De meest bekende menagerieën waren Blauw Jan aan de Kloveniersburgwal of herberg De Witte Oliphant op de Botermarkt (het huidige Rembrandtplein).
Blauw Jan omringd door zijn dieren met rechts de koningsgier.

© Blauw Jan omringd door zijn dieren met rechts de koningsgier. Tekening door Jan Velten, ca. 1700

 Blauw Jan omringd door zijn dieren met rechts de koningsgier. Tekening door Jan Velten, ca. 1700

Ria Winters

Een Amsterdammer die regelmatig een bezoek bracht een deze plekken was Jan Velten, die omstreeks 1700 een groot aantal dieren tekende en schilderde. In het boek "Exotische dieren in historisch Amsterdam"  gebruikt auteur Ria Winters de tekeningen van Velten en andere getuigenissen om de geschiedenis van de dieren in de Gouden Eeuw te Amsterdam te beschrijven. Zelf heeft ze ook tekeningen gemaakt van de exotische dieren in de stad.
Toerako’s in de nok van de volière van Blauw Jan

© Toerako’s in de nok van de volière van Blauw Jan door Ria Winters

Menagerie van Blaauw Jan

© Menagerie op de binnenplaats van de herberg van Jan Berentsz Westerhof of Blaauw Jan op de Kloveniersburgwal te Amsterdam in 1751. Prent door Christian Friedrich Fritzsch

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar