Vroege Vogels

Exotisch lieveheersbeestje gespot bij Naardermeer

  •  
23-02-2006
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Fallback image for card
Begin februari is een grote groep van het veelkleurig Aziatisch lieveheersbeestje ontdekt in een bunker bij het Naardermeer (NH). Zoals de naam al doet vermoeden, is het een soort die niet van oorsprong in Nederland voorkomt. Ook afgelopen najaar trof de boswachter al enkele exemplaren aan.
Glastuinders zetten het veelkleurig Aziatisch lieveheersbeestje in als biologische bestrijder van bladluizen. Ze kozen voor deze soort omdat hij in gevangenschap makkelijker te kweken is dan inheemse lieveheersbeestjes. Kennelijk voelt de soort zich ook thuis in de natuur in Nederland en andere Europese landen. Om in de toekomst te voorkomen dat buitenlandse insecten zich hier vestigen, zetten tuinders buiten alleen nog maar Nederlandse soorten in. Hiervoor moet wel een ontheffing door het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) zijn gegeven. Voor bladluis die buiten voorkomt, wordt het Nederlandse tweestippelig lieveheersbeestje gebruikt.
Het veelkleurig Aziatisch lieveheersbeestje is net zo groot als het zevenstippelig lieveheersbeestje, een soort die in de zomer veel in Nederland is te zien. Zoals de naam al verraadt is het erg kleurrijk. Het heeft achttien stippen op zijn dekschilden. De kleur van dit insect varieert van lichtoranje tot vuurrood. De onderkant is donkerrood met lichtrood. Sommige exemplaren van het veelkleurig Aziatisch lieveheersbeestje zijn zelfs zwart.
Volgens Natuurmonumenten-medewerker Rombout de Wijs kun je ervan uitgaan dat de kever zal blijven. Het is nog afwachten wat de effecten op de inheemse fauna zijn. De Wijs: "Je ziet vaak bij exoten dat er in de beginfase een enorme uitbreiding plaats heeft. Na verloop van tijd zakt het weer in en ontstaat er een nieuw evenwicht. Mogelijk gaat het ten koste van inheemse lieveheersbeestjes, omdat deze exoot zich ook voedt met bladluizen."
De Wijs ontdekte de dieren tijdens een vleermuizeninventarisatie in de bunker. Hij ging zondag 12 februari op pad met het radioprogramma Vroege Vogels in de bunker op zoek naar de overwinterende insecten. ( Beluister hier het fragment )

Meer over:

nieuws - milieu
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.