Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Exotisch leven in het Noordzeekanaal

22 apr 2016
  •  
leestijd 1 minuten
Menno gaat met bioloog Arjan Gittenberger kopje onder om het exotisch leven in het Noordzeekanaal te bekijken. 
Riffen van kokerwormen: je verwacht ze niet op het drukbevaren Noordzeekanaal. Toch komen die prachtige beestjes daar tegenwoordig voor.Ook op elke steiger en scheepsboeg kun je ze inmiddels terugvinden. Daar hechten deze nieuwkomers voor de Nederlandse natuur zich gemakkelijk en ze vormen ook daar riffen van tientallen centimeters breed. Menno duikt met bioloog Arjan Gittenberger in het kanaal om te onderzoeken welke soorten zich tegoed doen aan ons voedingsrijke brak water. 
De kalkkokerwormen komen oorspronkelijk uit Australië en zijn meegekomen met het ballastwater van schepen of vastgegroeid aan de boeg . Hier vinden ze geen natuurlijke vijanden, maar wel een ideaal brakwatermilieu waar ze perfect in gedijen.  De ongebreidelde groei vormt voor bedrijven met koelinstallaties wel een probleem. De inlaten van koelwater raken zó begroeid dat permanente bestrijding nodig is.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar