Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke zaterdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Exotisch groen in Amsterdam-Noord

  •  
09-03-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
151 keer bekeken
  •  
De halsbandparkiet komt oorspronkelijk uit Afrika en Zuid-Azië, maar is tegenwoordig ook in Europa te vinden. Over hoe ze hier terecht zijn gekomen, gonzen meerdere geruchten: zo zou Alexander de Grote een halsbandparkiet hebben meegenomen tijdens een van zijn veldtochten.  Volgens andere vertellingen zouden deze groene vogels zijn meegekomen met de VOC.
Rommelkonten
Halsbandparkieten zijn groene papegaaiachtigen van ongeveer 40 cm groot, met een rode snavel en puntige staart. Mannetjes zijn te herkennen aan een zwarte kin- en keelvlek. Hun naam hebben ze te danken aan de zwarte band om de hals, die uitloopt in een oranjeroze band op het achterhoofd. Bij vrouwtjes is de band veel onduidelijker. Halsbandparkieten eten plantaardig voedsel, zoals noten en vruchten, maar zijn daarbij erg slordig: zo eten ze niet één appel helemaal op, maar van elke appel een beetje. Ook vernielen ze veel takken, terwijl ze deze helemaal niet eten. Echte rommelkonten dus.
In Nederland
Inmiddels zijn in Nederland zo’n 9000 van deze groene vogels in het wild te vinden. Ze verblijven vooral in en rond grote steden zoals Amsterdam, Den Haag en Rotterdam, omdat het hier warmer is dan in buitengebieden en er veel voedsel te vinden is. Van die 9000 halsbandparkieten zijn er maar liefst 3000 in Amsterdam te vinden. Overdag zitten ze verspreid in stadsparken, zoals het Vondelpark en het Oosterpark, maar ’s avonds komen 1800 halsbandparkieten samen op één locatie in Amsterdam Noord om te slapen. ’s Ochtends verlaten ze hun slaapplaats weer in kleine groepjes, binnen een tijdsbestek van 20 minuten. Dit gaat gepaard met een hoop gekwetter, waar niet iedereen blij mee is.
Voor meer foto's van halsbandparkieten, klik hier .

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar