Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Excursie tuincentrum

  •  
06-04-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Op plantenexcursie bij een tuincentrum? Afrikaantjes en begonia’s determineren? Nee, die niet, maar wel karpatenklokje en muurrotskruid, die tegenwoordig ook in het wild tussen de stoeptegels groeien, overgewaaid vanuit een tuin. Het tuincentrum is daarmee een belangrijke bron van nieuwe plantensoorten in de stad.
Planteninventariseerders, die ook wel floristen worden genoemd, komen in de stad regelmatig opmerkelijke plantensoorten tegen, soorten die in principe niet wild zijn of die helemaal niet in Nederland horen voor te komen. Vaak zijn het tuinplanten die als zaadje zijn komen aanwaaien vanuit een tuin. Een fraai voorbeeld daarvan uit het verleden is de berenklauw, die vroeger voor de sier werd aangeplant in tuinen, maar die we nu in het wild liever kwijt dan rijk zijn.
Hoe komen planten tegenwoordig in een tuin? Heel vaak via het tuincentrum Het tuincentrum is daarmee een belangrijke bron voor nieuwe soorten in de stad. Om goed voorbereid te zijn voor het inventarisatiewerk van komende zomer, organiseerde planteninventarisatieclub Floron daarom een excursie bij tuincentrum Intratuin.
Voorbeelden van tuinplanten zijn die tegenwoordig ook tussen de stoeptegels op straat groeien, zijn de campanulasoorten kruipklokje en karpatenklokje. Die lijken ook nogal op elkaar en zijn daardoor lastig te determineren. In het tuincentrum staan ze lekker handig naast elkaar in het schap, zodat je ze goed kunt vergelijken. En dat is dan weer handig voor straks in het vrije veld.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.