Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Ex-vakbondsvrouw Gerda Verburg naar Landbouw

  •  
16-02-2007
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
76 keer bekeken
  •  
vv_newsimg_252398.jpg
CDA-politica Gerda Verburg heeft zich als Tweede Kamerlid vooral beziggehouden met het beleidsterrein Sociale Zaken. Logisch, gezien haar achtergrond. Verburg was voor ze in de politiek stapte jarenlang bestuurslid van de christelijke vakcentrale CNV.
Toch is haar benoeming tot minister van Landbouw - de eerste vrouw in de geschiedenis op deze post - niet zo vreemd. Verburgs wortels liggen namelijk in de agrarische wereld. Haar ouders bezaten een melkveehouderij en ook haar grootvader van zowel vaders- als moederskant was boer. Toen de afgelopen weken haar naam begon rond te zingen als landbouwkandidaat, bracht Verburg zelf haar afkomst fijntjes in herinnering.
De op 19 augustus 1957 in het Zuid-Hollandse Zwammerdam geboren christendemocrate volgde een opleiding personeelswerk en arbeidsverhoudingen aan de sociale academie in Kampen. Daarna trad ze in dienst bij de Christelijke Plattelands Jongeren, om in 1982 over te stappen naar de Hout- en Bouwbond CNV. Van 1986 tot 1990 was ze voorzitter van de CNV-jongeren en daarna lid van het CNV-bestuur.
In 1997 verliet ze de vakcentrale om als zelfstandig ondernemer aan de slag te gaan, maar al een jaar later werd ze in de Tweede Kamer gekozen. Bekendheid bij het grote publiek verwierf ze toen ze na het aantreden van Balkenende-I vicefractievoorzitter werd. Verburg, met haar karakteristieke witte haarpluk, werd een van de beeldbepalende spelers op het Binnenhof.
Makkelijk had ze het meestal niet. Vooral op het tweede kabinet-Balkenende, met zijn harde hervormingsbeleid, kwam veel kritiek. Voormalig vakbondsvrouw Verburg moest keer op keer in de Kamer uitleggen waarom de ingrepen bij VUT/prepensioen en WAO nodig waren. Ze deed dat steeds met een zekere blijmoedigheid.
Na de verkiezingen van 2003 stelde Verburg zich kandidaat voor het Kamervoorzitterschap, maar ze werd verslagen door VVD-kandidaat Frans Weisglas. Ook na de afgelopen verkiezingen werd ze voor het Kamervoorzitterschap genoemd, maar deze keer deed Verburg niet mee aan de race. Mogelijk had ze al signalen gekregen dat er een ministerschap voor haar in het verschiet lag.
Verburg kreeg de afgelopen jaren ook bekendheid doordat ze openlijk uitkwam voor haar homoseksualiteit. Ze behoorde tot de minderheid in haar fractie die in 2000 voor het homohuwelijk stemde.
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - milieu
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor