Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Europese wetgeving dwingt Roemeense dierentuin tot sluiting

  •  
17-09-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
lion.jpg
Gistermiddag heeft de internationale dierenwelzijnsorganisatie Vier Voeters de tijgers Harun en Lina, en de leeuwen Zac en Donna weggehaald uit de dierentuin van Onesti (Roemenië), waar zij onder erbarmelijke en illegale omstandigheden leefden.
Gras onder hun poten
De dieren zijn overgebracht naar Lionsrock, het opvangcentrum voor grote katachtigen in Bethlehem (Zuid-Afrika). Nadat ze jarenlang een vreselijk bestaan hebben geleid op een betonnen vloer in kleine, donkere hokken, verlieten de dieren de transportkooi en voelden voor het eerst in hun leven gras onder hun poten.
Waardigheid
“We zijn erg blij dat we de laatste vier grote katachtigen uit Onesti onder onze hoede hebben kunnen nemen’, zegt Ioana Dungler, projectleider bij Vier Voeters. ‘Harun, Lina, Zac en Donna hebben zo lang moeten lijden, maar hier in Lionsrock zullen ze snel hun waardigheid en levensvreugde hervinden”.
Jaren van onderhandeling
Harun, Lina, Zac en Donna waren de laatste van tien leeuwen en tijgers in de dierentuin van Onesti. Deze raakte in 2007 de vergunning kwijt. In dat jaar trad Roemenië toe tot de Europese Unie, die aanscherping eiste van de regelgeving over dierenwelzijn. De piepkleine kooien voldeden bij lange na niet aan de minimumeisen. Toch kostte het jaren van onderhandeling tot de gemeente van Onesti akkoord ging met het verhuizen van de tien wilde dieren naar Lionsrock.
Oplossing zoeken
Vijf Roemeense dierentuinen zijn hun vergunning kwijtgeraakt omdat de omstandigheden waarin hun dieren gehouden worden niet aan de Europese minimumeisen voldoen. ‘Maar voor tientallen wilde dieren is er desondanks niets veranderd’, vertelt Ioana Dungler.’ Het is hoog tijd dat de Roemeense autoriteiten op naleving van de nieuwe wetten toezien en een oplossing zoeken.’
Gewenningsperiode
Harun, Lina, Zac en Donna hebben de lange reis van Roemenië via Zürich naar Zuid-Afrika goed doorstaan. Na een gewenningsperiode van enkele maanden zullen ze naar hun permanente verblijf verhuizen: een enorm omheind gebied van 10.000 m2, 250 keer groter dan de kooien waarin ze tot nu toe gehouden werden. Met deze nieuwkomers leven er nu in totaal 82 leeuwen en 8 tijgers in Lionsrock.. Hiervan komen 29 leeuwen en 4 tijgers uit Roemenië.
Bron: Vier Voeters
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.