Vroege Vogels

Europese watersnelweg funest voor Donau

  •  
29-06-2005
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vv_newsimg_120245.jpg
De binnenscheepvaartplannen van de Europese Unie zijn momenteel de grootste bedreiging voor de Donau, waarschuwt het Wereld Natuur Fonds vandaag, ' Dag van de Donau', op een internationale conferentie over de Donau in Boedapest.
Het Trans-Europese Netwerken voor Transport- Programma (TENs-T) van de EU ziet de Donau als een belangrijk onderdeel van een bevaarbare snelweg van de Noordzee naar de Zwarte Zee. De 'Pan-Europese Transport Corridor' zoals de Donau in deze plannen wordt genoemd zou nodig zijn om mensen en goederen in nieuwe en oude EU-landen te verbinden en zou zelfs nieuwe markten in China moeten kunnen bereiken.
'Voordat men nog meer schade toebrengt aan de Donau dan er al is, door nog meer ongecoordineerde en niet-duurzame scheepvaartprojecten, roept het Wereld Natuur Fonds op tot een ecologisch onderzoek naar de gevolgen van het TENs-T programma,' aldus Mike Baltzer, directeur van het Donau en Karpaten Programma van het Wereld Natuur Fonds in Wenen. WNF is bereid dat proces in de Donaulanden te coordineren.
Het Wereld Natuur Fonds waarschuwt al sinds 2002 voor de desastreuze gevolgen van navigatieprojecten voor de Donau. Een nieuw rapport van de Internationale Conventie voor de Bescherming van de Donau (ICPDR), laat zien dat die waarschuwingen niet loos zijn.
Het rapport, de Analyse van het Donau-stroomgebied 2004, zegt dat TENs-T-projecten de rivier nog meer zullen beschadigen dan al is gebeurd en dat om de negatieve effecten zo klein mogelijk te houden de plannen moet worden onderworpen aan een milieu-effect-rapportage en de milieuwetten van de EU. Verder laat het rapport zien dat meer dan 85 procent van de Donau riskeert niet te voldoen aan de Kaderrichtlijn Water van de EU voor 2015.
Ten behoeve van de grote transportschepen moet het aantal bottlenecks in de Donau minder worden. Dat betekent baggeren en kanaliseren en meestal op die plekken die grote natuurwaarde hebben en waar de schade aan de natuur ernstig zou zijn. Een zo'n bottleneck is het hele stuk van de Donau in Hongarije!
Bron: WNF

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.