NPO
Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Europese vliegmaatschappijen eisen meer dan 12,8 miljard, Greenpeace wil verbod op korte afstandsvluchten

23 apr 2020
  •  
leestijd 2 minuten
vliegtuig_pixabay

© Pixabay

De Europese luchtvaartsector eist overheidssteun van in totaal minimaal 12,8 miljard euro zonder dat ze daarvoor  zinvolle bindende milieuverplichtingen aangaan. Dat blijkt uit gegevens die zijn gepubliceerd door Greenpeace, Transport & Environment en Carbon Market Watch.

Meer eisen

In hun zogeheten ‘bailout-tracker’ verzamelen ze verzoeken van luchtvaartmaatschappijen om overheidsfinanciering en de stand van zaken bij de reddingsonderhandelingen. Volgens hen houden deze onderhandelingen onvoldoende rekening met het klimaatakkoord van Parijs. Greenpeace eist daarom een totaalverbod op korteafstandsvluchtverbindingen. Dat wil zeggen: afstanden waar de reistijd met de trein minder is dan 6 uur. Of wanneer er nachtverbinding beschikbaar is.

Greenpeace eist ook dat elke overheidssteun rechtstreeks wordt besteed aan de bescherming van het loon, de gezondheid en het levensonderhoud van werknemers. Ook een strikt verbod op extra geld voor aandeelhouders, zoals dividend, zou in moeten gaan.

Cruciale kans

"Dit is een cruciale kans om zowel de economische gevolgen van de COVID-crisis als de crisis waarmee we worden geconfronteerd bij de klimaatverandering aan te pakken." zegt Faiza Oulahsen, Greenpeace EU-woordvoerder.

Veel leidinggevenden en aandeelhouders hebben jarenlang winst behaald, maar de luchtvaartsector was voor een groot deel afhankelijk van openbare middelen. Zoals staatssteun voor luchthavens en infrastructuur die luchthavens met nabijgelegen steden verbindt. Ook profiteerden ze van belastingvrijstellingen, zoals btw en kerosinebelasting die andere, duurzamere transportmethoden - zoals het spoor - niet hebben.

'Het wordt tijd dat regeringen stoppen met geld te gooien naar een van de grootste vervuilers zonder iets terug te verwachten. De vervuiling door het vliegen zal waarschijnlijk snel opveren als de pandemie voorbij is, en de luchtvaartindustrie moet gaan boeten voor de klimaatschade die ze veroorzaakt, 'aldus Gilles Dufrasne, beleidsmedewerker bij Carbon Market Watch.

Bron: Greenpeace

Meer over:

, ,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.