Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Europese route naar een ‘circulaire bio-economie’

11 okt 2018
  •  
leestijd 1 minuten
Plastic afval

© Bron Pixabay

Van algen brandstof maken, plastic recyclen, afval tot meubels of kleding verwerken of industriële bijproducten omvormen tot biologische meststoffen. De Europese Commissie lanceerde donderdag een actieplan voor een “circulaire bio-economie” dat tegen 2030 een miljoen nieuwe groene banen moet opleveren, vooral in plattelands- en kustgebieden.
Het dagelijks EU-bestuur maakt 100 miljoen euro vrij om investeringsrisico’s rond ecologische innovatieprojecten te verkleinen. Ook wordt energie gestoken in de ontwikkeling van duurzame bioraffinaderijen in Europa. Verder worden proefprojecten opgezet voor afvalbeheer en het opslaan van CO2.
“De EU neemt het voortouw door afval en reststoffen om te zetten in hoogwaardige producten, groene chemische stoffen, levensmiddelen en textiel”, aldus EU-commissaris Carlos Moedas (Onderzoek en Innovatie).
Europa is al langer bezig de zogenoemde kringloopeconomie te stimuleren. Er worden miljarden geïnvesteerd in onderzoek en projecten om verspilling in de land- en bosbouw, visserij en levensmiddelenbranche tegen te gaan.
Bron: ANP

Meer over:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.