Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke zaterdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Kaderrichtlijn Water: effectief maar bedreigd

  •  
24-01-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
school_zonnende_ruisvoorns_5b3dafad8305e_large

© Zonnende ruisvoorntjes - Fotograaf Boogschutter

De Europese Kaderrichtlijn Water heeft veel betekend voor de verbetering van de waterkwaliteit. Maar nu Brussel de regeling tussentijds gaat evalueren zijn veel natuurorganisaties bang dat de eisen aan de waterkwaliteit worden versoepeld.
De richtlijn werd in 2000 van kracht. In Nederland viel er ook in die tijd nog een hoop te verbeteren aan de waterkwaliteit. Op veel plekken werd nog afvalwater op het oppervlaktewater geloosd, waardoor veel sloten en plassen er eerder uitzagen als erwtensoep dan als een helder water met planten, vissen en andere dieren.

Weidebeekjuffers

"In een watertje aan de rand van mijn dorp kun je heel goed zien wat de Kaderrichtlijn heeft betekend", zegt Arthur de Bruin, reptielen-, amfibieën- en vissenonderzoeker van RAVON. "Twintig jaar terug was dat nog een dode boel, nu staat het vol met prachtige waterplanten en zwemmen er grote scholen bittervoorns, een vis die je hier toen echt niet zag." Ook Roy van Grunsven van de Vlinderstichting is enthousiast over de KRW. "Langs de Linge zag je twintig jaar terug echt geen weidebeekjuffers. Nu zie je er in het voorjaar honderden vliegen. Dat is te danken aan de verbeterde waterkwaliteit en ook aan de maatregelen rond natuurvriendelijke oevers."

Petitie

Zo enthousiast als de onderzoekers zijn over de richtlijn, zo bezorgd zijn ze ook. Brussel wil de richtlijn tussentijds evalueren en alom wordt gevreesd dat dat een moment zou kunnen zijn om de teugels wat te laten vieren. Daarom zijn verschillende organisaties een petitie gestart om Brussel op te roepen de richtlijn vooral zo streng en effectief te houden als zij nu is.
De Kaderrichtlijn van 2000 is hier te downloaden (PDF).
Hier staat meer informatie over de petitie van de gezamenlijke natuurorganisaties.
weidebeekjuffer_06.jpg

© Foto: Wies Vink

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.