Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Europese hekken doden de dieren

  •  
22-02-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1974ff7ab3.jpg

© Fotograaf: JariFeda

De haastig gebouwde hekken van prikkeldraad langs Europese grenzen die zijn ontworpen om vluchtelingen tegen te houden veroorzaken niet alleen menselijk leed. Er worden nu ook dierlijke slachtoffers gemeld.
Herten
De meest gerapporteerde slachtoffers tot nu toe zijn herten die verstrikt raken in prikkeldraad langs de grenzen van Kroatië met buurland Slovenië en Hongarije. Het kan dagen duren voordat het dier sterft van de pijn. Deze stervende herten trekt ook weer roofdieren aan die op hun beurt verstrikt kunnen raken. De hekken belemmeren ook de jaarlijkse migratie van reeën en edelherten. Het is mogelijk dat de herten vast komen te zitten in de sneeuw als ze het niet kunnen oversteken naar het laagland.

Lynxen
Voor kleine, bedreigde populaties, zoals de lynxen tussen Slovenië en Kroatië is het verlies aan leefgebied dramatisch. Lynxen gaan dagelijks de grens over op zoek naar voedsel en partners om te paren. Nu er geen genetische uitwisseling meer mogelijk is wordt de populatie vooral bedreigd door inteelt.

Beren en wolven
Beren hebben een enorm groot leefgebied van wel 1000 vierkante meter. Ze leggen enorme afstanden af die nu door de hekken worden ingedamd. Geschat wordt dat er in totaal waarschijnlijk 3000 beren leven in een Europees gebied van  Kroatië, via de Balkan naar Griekenland. Het hele gebied is met elkaar verbonden maar wordt nu gefragmenteerd door de hekken bij Macedonië, Griekenland, Bulgarije, Hongarije, Slovenië en Kroatië.Hetzelfde geldt voor vier grote wolvengroepen die leven tussen Slovenië en Kroatië. Deze groepen zijn door de hekken ineens van elkaar gescheiden en genetische uitwisseling is onmogelijk gemaakt.

Onderzoekers van de Kroatische Universiteiten zijn een brief aan de Europese Commissie aan het opstellen om te wijzen op de schadelijke effecten van de hekken op de natuur. Zij zullen beweren dat de hekken in strijd zijn met de EU-Habitatrichtlijn. Volgens de onderzoeker is het verwijderen van de hekken de enige oplossing.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.