Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Europese Commissie eens over klimaatplannen

  •  
23-01-2008
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
vv_newsimg_107241.jpg

© vlag

De 27 eurocommissarissen in de Europese Commissie zijn het woensdag eens geworden over een omvangrijk klimaat- en energieplan. Het is de uitwerking van de afspraken die de regeringsleiders van de 27 EU-landen vorig jaar maart maakten.
Toen werd onder meer afgesproken dat de EU als geheel in 2020 20 procent minder CO2 zal uitstoten dan in 1990. Ook moet 20 procent van alle energie uit duurzame bronnen als zon, wind en water worden gehaald.
Wie binnen Europa wat moet doen, is nu bekend. Rijke landen moeten meer doen dan arme landen aan de vermindering van de uitstoot van kooldioxide. Nederland moet in 2020 14 procent van zijn energie uit duurzame bronnen halen, nu is dat 2,4 procent. De EU-landen en het Europees Parlement moeten instemmen met de voorstellen.
Nog voor de plannen bekend werden was er al veel protest. Van sommige EU-landen, van de industrie en van de milieubeweging die de plannen onvoldoende vindt. Het Europees Parlement en de EU-landen moeten nog instemmen met de plannen. Dat zal het komende jaar nog fel debat opleveren. Ook binnen de Europese Commissie werd tot op het laatst strijd geleverd tussen commissarissen die een vergaander plan wilden en leden die bang waren voor de economische gevolgen.
Nieuwkomers in de EU als Roemenië en Bulgarije worden ontzien. Deze landen mogen zelfs meer kooldioxide uitstoten om te voorkomen dat hun economische groei stokt. Het plan kost Europa als geheel zeker 60 miljard euro per jaar.
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - milieu
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.