Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Europese Commissie blijft het gebruik van glyfosaat toestaan

theme-icon
Duurzaam leven
  •    •  
16-11-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
777 keer bekeken
  •  
glysofaat oranje veld

Oranjeachtige glyfosaatakker

© Fotograaf will

De Europese Commissie staat de omstreden onkruidverdelger glyfosaat nog eens tien jaar toe. Wel schrijft de commissie een aantal "nieuwe voorwaarden en beperkingen" voor, laat zij weten.

De commissie kan haar plan doorzetten dankzij een patstelling tussen de EU-landen. De royale meerderheid die nodig is om het bestrijdingsmiddel te verbieden kwam er donderdag opnieuw niet. Evenmin als ruime steun voor verlenging van de vergunning met tien jaar, zoals de commissie had voorgesteld.

Gebruik van landbouwgif ingeperkt

Het gebruik van het landbouwgif wordt wel verder ingeperkt, aldus de commissie. Zo mag het niet meer worden ingezet om gewassen te drogen voor de oogst. Ook moeten gebruikers maatregelen nemen om te voorkomen dat andere planten en dieren onbedoeld worden getroffen.

Nederland heeft zich donderdag opnieuw onthouden van stemming, zegt een EU-bron. De Tweede Kamer wilde dat Nederland tegen zou stemmen.

Effecten van glyfosaat

Over glyfosaat, beter bekend als bijvoorbeeld het veelgebruikte Roundup van fabrikant Monsanto, is al jaren veel te doen. Sommige onderzoekers denken dat het middel kankerverwekkend is en de ziekte van Parkinson kan veroorzaken. Bovendien zou het een belangrijke bestuiver als de bij en veel andere diersoorten ernstig bedreigen. Maar de commissie ziet geen sluitend bewijs en dus ook geen reden voor een verbod.

De verlenging van de Europese vergunning betekent niet per se dat glyfosaat de komende jaren ook in Nederland zoals voorheen is toegestaan. EU-landen mogen zelf bepalen waar en hoe ze het middel precies willen toelaten.

Reactie diverse organisaties

Vakbond FNV, Natuur & Milieu en de Parkinson Vereniging blijven zich inzetten voor een totaalverbod op glyfosaat in Nederland. De organisaties roepen de Europese Commissie nog eens op "om alle zorgen van wetenschappers serieus te nemen". Volgens hen moet glyfosaat worden verboden. "Dit middel is waarschijnlijk kankerverwekkend, wordt in verband gebracht met de ziekte van Parkinson en kan de biodiversiteit ernstig schaden", sommen ze op.

Hoewel de markttoelating een Europees besluit is, kunnen lidstaten wel eigen regels maken over de toepassing van het bestrijdingsmiddel. De Nederlandse overheid wil bijvoorbeeld het doodspuiten van grasland of zogeheten groenbemesters en vanggewassen met glyfosaat vanaf 2025 verbieden. De drie organisaties zeggen dat ze daar "scherp op gaan toezien".

Reactie LTO

Landbouworganisatie LTO blijft bij het standpunt dat zolang gewasbeschermingsmiddelen als veilig beoordeeld worden, deze mogen worden gebruikt in de Nederlandse landbouw.De LTO verwees in een eerder standpunt naar de bevindingen van de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA). Die stelden volgens de LTO vast dat er veilig gebruik van glyfosaat in Europa mogelijk is. 

"Tegelijkertijd maken wij ons ook zorgen over nieuwe signalen dat (een mix van) gewasbeschermingsmiddelen mogelijk het risico op neurologische aandoeningen als Parkinson kan vergroten", zei LTO eerder over de volgens hen "complexe en genuanceerde situatie" rond glyfosaat.

Bron: ANP

Thema's:

theme-icon
Duurzaam leven
   theme-icon
Natuur

Meer over:

glyfosaat, landbouwgif, roundup
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (1)

annawerners
annawerners17 nov. 2023 - 12:10

Het is echt niet te geloven dat minister Adema zich onthouden heeft van stemming. Ik vind dat laf. Mede dankzij hem zal het aantal omwonenden met de Ziekte van Parkinson en kanker toenemen. Waarom wordt er niet geluisterd naar wetenschappers als professor Bas Bloem (specialist Parkinson) die meerdere malen een pleidooi heeft gehouden voor het verbieden van glyfosaat?!