Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Europese Commissie akkoord met verbeterde regeling ganzenbeheer Friesland

  •  
31-10-2008
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
vv_newsimg_112103.jpg

© ganzen

De provincie Friesland heeft op 30 oktober de officiële goedkeuring ontvangen van de Europese Commissie voor een verbeterde regeling voor ganzenopvang. Hierdoor gaan onder meer de maximale vergoedingen voor ganzenbeheer fors omhoog en worden de regels voor de roulatie van percelen voor ganzenopvang versoepeld.
Al in het voorjaar 2007 bleek dat er ontevredenheid was bij boeren over de regeling van het ministerie van LNV voor ganzenbeheer. Het aantal goedgekeurde aanvragen wees dit ook uit: dat betrof in totaal zo’n 55% van het oppervlak ganzenfoerageergebied, terwijl dat de jaren daarvoor tussen de 80 en 90% lag.
In juli 2007 dreigden de provincie Friesland, LTO-Noord en BoerenNatuur met een negatief intekenadvies aan agrarische natuurverenigingen te komen. Zij vonden het voorstel voor ganzenfourageerpakketten waar het IPO en LNV op dat moment mee kwamen, niet goed genoeg. Na een intensief traject met veel overleg vanuit de provincie Friesland met de betrokken partijen is begin juli 2008 de verbeterde regeling ingediend bij de Europese Commissie, die nu is goedgekeurd.

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.