Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Europees Parlement wil verbod op handel blauwvintonijn

  •  
29-01-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
blauwvintonijn_22.jpg
De milieucommissie van het Europees Parlement heeft zich massaal geschaard achter het voorstel om de handel in blauwvintonijn te verbieden. Daarmee wordt de druk op de Raad van ministers verder opgevoerd om dit voorstel over te nemen.
Europarlementslid Gerben Jan Gerbrandy (D66) is verheugd over de uitslag van de stemming. Bij ongewijzigd beleid is het over enkele jaren afgelopen met de blauwvintonijn. Massale visserij heeft de bestanden zo sterk aangetast dat het nu al de vraag is of de vis zich nog kan herstellen. Verlagingen van quota hebben nooit voldoende effect gehad, omdat die onvoldoende waren én vanwege de enorme illegale vangsten die zich aan alle controles onttrekken.
Alleen een wereldwijd verbod op de handel in deze schitterende vis zal het gewenste effect hebben. Gerbrandy is al maanden bezig dit handelsverbod aangenomen te krijgen. “Dit is een grote eerste stap", aldus Gerbrandy, "nu is het zaak dat de Raad het overneemt. Ik zal ze continu onder druk zetten om te voorkomen dat de blauwvintonijn uitsterft.”
Vandaag werd bekend dat Italië bereid is het handelsverbod te steunen. Daarmee ontstaat een breuk in het blok van Mediterrane landen dat tot op heden de visserijsector steunde. Gerbrandy zal vandaag nog de Spaanse milieuminister aansporen het voorbeeld van Italië te volgen.
De stemming in het EP vond plaats in het kader van CITES, het verdrag waarin de handel in bedreigde dier- en plantsoorten geregeld is. Als de 27 Europese lidstaten het handelsverbod steunen, is de kans groot dat tijdens de komende CITES-top in Doha in maart besloten wordt tot een wereldwijd verbod. Gerbrandy zal hier met een delegatie van het Europees Parlement naar toe reizen.
Bron: D66
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.