Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Europees Parlement houdt vast aan kloonvleesverbod

  •  
17-03-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vlees_koe_kalf_kalkoen_vark_01.jpg
De onderhandelingen over Europese regels voor ‘nieuwe’ voedingsmiddelen zijn vannacht vastgelopen.  "Door de starre houding van de Raad komt het geplande verbod op producten van gekloond vee op losse schroeven te staan," zegt parlementsrapporteur Kartika Liotard (Verenigd Links). "Hetzelfde geldt voor veiligheidseisen aan voedsel waarin nanotechnologie verwerkt is."
 
Het Europees Parlement wil per direct een verbod op producten van kloondieren en hun nakomelingen. De Europese Raad en Commissie weigeren dit vanwege handelsbelangen. "Het Parlement deed tijdens de urenlange onderhandelingen serieuze pogingen om tot een akkoord te komen," zegt Liotard. "De Raad heeft echter geen enkele concessie gedaan. Er wordt niet geluisterd naar de wens van het Parlement en 77% van alle burgers, om kloondieren en hun nakomelingen te verbieden."
 
De Europarlementarier vindt het 'onbegrijpelijk' dat de Europese Raad nakomelingen van klonen wil toestaan. "De Europese Ministers van Landbouw hebben een volstrekt ander standpunt dan de regeringspartijen die zij vertegenwoordigen," aldus Liotard. "Vrijwel alle politieke partijen willen een verbod op voedsel van gekloonde dieren."
 
 "Als Raad en Commissie niet toegeven aan het Parlement riskeren zij dat de gehele regelgeving over nieuwe voedingsmiddelen niet door gaat. Kloonvlees kan dan onopgemerkt op ons bord blijven komen. Ook de risico's van nanovoedsel blijven oncontroleerbaar."
 
De deadline om tot een akkoord te komen is 29 maart. Is er voor die tijd geen akkoord, dan komt er voorlopig geen regelgeving. “Het Parlement stelt duidelijke eisen," vindt Liotard: Ons eten moet veilig zijn. Verder dient voedselproductie milieuvriendelijk te zijn en mag er geen onacceptabel dierenleed aan te pas komen. Dieronwaardige kloontechniek is daarom geheel ongeschikt. De techniek is niet voor honderd procent veilig bewezen en het dierenleed dat ermee gepaard gaat is enorm. Als Europese Raad en Commissie niet aan de redelijke eisen van Parlement en burgers tegemoet komen, zijn de gevolgen voor hun rekening. Zij zijn verantwoordelijk als er straks massaal kloonvlees en onveillig nanovoedsel op ons bord ligt," aldus Kartika Liotard.
Bron: GroenLinks

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.