Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Europees onderzoeksbureau bevestigt: pesticiden bedreigend voor bijen

28 feb 2018
  •  
leestijd 1 minuten
Akkerhommel

© Akkerhommel. Fotograaf: TheoTerwiel

Pesticiden vormen inderdaad een bedreiging voor bijen. De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) heeft vastgesteld dat drie zogeheten neonicotinoïden erg risicovol zijn voor hommels, wilde en honingbijen.

Verbod?

Het gebruik van de drie veelgebruikte middelen in de landbouw is in 2013 al aan banden gelegd. De Europese Commissie stelde vorig jaar voor de chemicaliën te verbieden, behalve in kassen. De EU-lidstaten zouden hier in december over stemmen maar dat werd uitgesteld naar eind maart, mede om de EFSA-studie af te wachten.
Greenpeace maant de lidstaten over te gaan tot een verbod van de middelen. Hilde Anna de Vries, campagneleider bij Greenpeace Nederland:
"De bewijslast dat neonicotinoïde bestrijdingsmiddelen een groot risico vormen voor bijen en de gewassen en planten die ze bestuiven, is inmiddels overweldigend. Ook de alarmerende studies over insectensterfte vragen om politieke daadkracht. Minister Schouten moet dan ook niet langer wachten en het voorgestelde EU-verbod op neonicotinoïden ondersteunen als eerste stap om de catastrofale ineenstorting van bijenpopulaties te voorkomen."

Petitie

De Nederlandse Bijenstichting riep landbouwminister Carola Schouten onlangs al op tot een totaalverbod voor de drie stoffen clothianidin, imidacloprid en thiamethoxam. "Het is code rood voor de 360 soorten wilde bijen die in Nederland leven." De stichting lanceerde onlangs ook een petitie voor een totaalverbod op neonicotinoïden.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar