Vroege Vogels

Europees onderzoeksbureau bevestigt: pesticiden bedreigend voor bijen

  •  
28-02-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
51 keer bekeken
  •  
Akkerhommel

© Akkerhommel. Fotograaf: TheoTerwiel

Pesticiden vormen inderdaad een bedreiging voor bijen. De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) heeft vastgesteld dat drie zogeheten neonicotinoïden erg risicovol zijn voor hommels, wilde en honingbijen.

Verbod?

Het gebruik van de drie veelgebruikte middelen in de landbouw is in 2013 al aan banden gelegd. De Europese Commissie stelde vorig jaar voor de chemicaliën te verbieden, behalve in kassen. De EU-lidstaten zouden hier in december over stemmen maar dat werd uitgesteld naar eind maart, mede om de EFSA-studie af te wachten.
Greenpeace maant de lidstaten over te gaan tot een verbod van de middelen. Hilde Anna de Vries, campagneleider bij Greenpeace Nederland:
"De bewijslast dat neonicotinoïde bestrijdingsmiddelen een groot risico vormen voor bijen en de gewassen en planten die ze bestuiven, is inmiddels overweldigend. Ook de alarmerende studies over insectensterfte vragen om politieke daadkracht. Minister Schouten moet dan ook niet langer wachten en het voorgestelde EU-verbod op neonicotinoïden ondersteunen als eerste stap om de catastrofale ineenstorting van bijenpopulaties te voorkomen."

Petitie

De Nederlandse Bijenstichting riep landbouwminister Carola Schouten onlangs al op tot een totaalverbod voor de drie stoffen clothianidin, imidacloprid en thiamethoxam. "Het is code rood voor de 360 soorten wilde bijen die in Nederland leven." De stichting lanceerde onlangs ook een petitie voor een totaalverbod op neonicotinoïden.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.