Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Europees klimaatpakket in gevaar

  •  
16-10-2008
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
EU_23.jpg
Polen en Italië dreigen met een veto tegen een pakket maatregelen van de Europese Unie dat de klimaatverandering moet tegengaan. Ook enkele Oost-Europese landen heeft grote problemen met het klimaatpakket, bleek woensdag op een EU-top in Brussel.
De Poolse, Tsjechische en Italiaanse regeringen vrezen dat hun economie te veel zal lijden onder de ambitieuze klimaatdoelen, juist nu de financiële crisis de economie al onder druk zet. De EU wil in december knopen doorhakken over het volledige klimaatpakket. De EU-leiders stelden zich vorig jaar ten doel om in 2020 20 procent zuiniger te zijn met energie, 20 procent van de energiebehoefte duurzaam op te wekken (water, wind, zon) en 20 procent minder van het broeikasgas CO2 uit te stoten.
Vooral dat laatste zal veel aanpassingen vergen van de industrie. De Italiaanse premier Silvio Berlusconi zei dat dat alleen kan als de rest van de geïndustrialiseerde wereld ook mee doet. Anders is er oneerlijke concurrentie.
Premier Jan Peter Balkenende sprak over ,,een kritisch gesprek'' bij de EU-top van regeringsleiders. ,,Maar het algemeen gevoel is wel dat we het pakket moeten doorzetten, maar we kunnen kijken naar de maatvoering. Wij vinden het pakket in elk geval redelijk en evenwichtig. De financiële crisis mag geen excuus zijn om geen klimaatmaatregelen te nemen. En ach, Polen is bij EU-beraad wel vaker kritisch.''
Balkenende stelde te hopen dat de regeringsleiders in december definitieve conclusies kunnen trekken.
De Franse president Nicolas Sarkozy, dit halfjaar voorzitter van de Europese Unie, zei dat de EU de percentages van de klimaatdoelen en het tijdschema niet los mogen laten. Hij toonde zich wel bereid te kijken naar de specifieke problemen van sommige landen.
Voor een dreigend veto van de Italiaanse premier Silvio Berlusconi leek hij niet echt bang. ,,Silvio is niet iemand die processen stopt'', zei Sarkozy. Berlusconi is uiteindelijk altijd in staat breder te kijken dan de belangen van Italië, meende Sarkozy.
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - milieu
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.