Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Europees burgerinitiatief 'Haal de dieren uit hun kooi'

  •  
06-09-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
biggen

© Biggen - Bron Pixabay

Een Europees burgerinitiatief om een einde te maken aan de “onmenselijke behandeling van boerderijdieren die in kooien worden gehouden” kan wat de Europese Commissie betreft in gang worden gezet. Als de organisatoren binnen het jaar een miljoen steunbetuigingen uit ten minste zeven verschillende EU-landen verzamelen, kan Brussel besluiten EU-wetgeving aan te passen.

Britse initiatief

De commissie heeft de registratie van het van oorsprong Britse initiatief 'Haal de dieren uit hun kooi' goedgekeurd. De organisatie vraagt het dagelijks bestuur van de EU om de lidstaten een wettelijk verbod voor te stellen op het gebruik van kooien voor onder meer legkippen, konijnen, kwartels, eenden en ganzen. Ook kraamkisten voor zeugen (vrouwtjesvarkens) en individuele zeug- en kalverboxen moeten volgens de organisatie verboden worden. In Nederland zijn volgens de initiatiefnemers nagenoeg alle konijnen en zeugen op de boerderij nu nog gekooid.  
Als er genoeg handtekeningen worden opgehaald, moet de commissie binnen drie maanden haar besluit bekendmaken.
Bron: ANP

Meer over:

boerderijdieren
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.