Vroege Vogels

Europarlementariërs stemmen tegen groen stempel gas en kernenergie

  •    •  
14-06-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
nuclear-power-plant-gae5ee894a_1920 kerncentrale

© Ulrike Leone via Pixabay

De gezamenlijke commissie Economische Zaken en Milieu wil dat fossiel gas en kernenergie niet als duurzaam worden bestempeld in de taxonomie voor duurzame investeringen. Dit in tegenstelling tot wat de Europese Commissie voorstelt.

Het bezwaar dat GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout tegen het voorstel van de Commissie indiende, werd aangenomen met 76 stemmen voor en 62 stemmen tegen. Begin juli volgt de definitieve stemming van het voltallige Europees Parlement. Er is dan een absolute meerderheid nodig om het voorstel te blokkeren.

Waanzin

Eickhout zegt: “Het is waanzin om gas als duurzame investering te bestempelen terwijl we midden in een klimaatcrisis én een economische oorlog met Poetin zitten. We moeten echt voorkomen dat we investeringen in dure nucleaire en fossiele energie stimuleren, ten koste van duurzame energie.”

Het besluit van de Europese Commissie werd genomen in een zogenaamde gedelegeerde handeling, een uitwerking van een wet. Die kan alleen geblokkeerd worden door een absolute meerderheid in het Europese Parlement (353 van de 705 stemmen).

Classificatiesysteem

De Europese Commissie presenteerde in februari de definitieve versie van een Europees classificatiesysteem voor duurzame financiering. Daarin werden gas en kernenergie tijdelijk en onder bepaalde voorwaarden als groene investering aangemerkt. De twee energiebronnen moeten voorlopig worden ingezet om de overgang naar een schonere samenleving te versnellen, vindt de Commissie.

Het classificatiesysteem, ofwel de taxonomie, dient als een soort gids voor beleggers en investeerders die hun geld in duurzame projecten willen steken om zo bij te dragen aan de reductie van CO2-uitstoot.

Bron: ANP, Groenlinks

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.