Vroege Vogels

Europarlement voluit voor veilen emissierechten

  •  
08-10-2008
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
gasten_01.jpg
De Europarlementscommissie milieu heeft dinsdag voluit gekozen voor het veilen van CO2-emissierechten. Wijzigingsvoorstellen van vooral conservatieven om de industrie veel emissierechten gratis weg te laten geven, kregen steun van niet meer dan een kwart van de leden.
Het veilen van de rechten is de hoeksteen van het ambitieuze EU-plan om het klimaat te helpen. Doel is dat bedrijven veel minder CO2 gaan uitstoten omdat ze er miljarden euro's voor moeten gaan betalen.
In de plannen moeten bedrijven vanaf 2013 15 procent van de emissierechten gaan kopen, terwijl ze nu nog gratis worden verdeeld. Slechts bij uitzondering kunnen bedrijven die verwikkeld zijn in een zware concurrentiestrijd met ondernemingen in landen als China rekenen op gratis uitstootrechten. Vanaf 2020 worden alle rechten geveild. Energieproducenten moeten al vanaf 2013 de volledige 100 procent van hun uitstootrechten inkopen.
Verder mogen kolengestookte centrales vanaf 2015 niet meer dan 500 gram CO2 per geproduceerde kilowattuur elektriciteit uitstoten. Nu stoten dit soort centrales gemiddeld nog 800 gram per kilowattuur uit.
De milieucommissie stemde dinsdag ook in met de financiering van de ontwikkeling en bouw van installaties voor de afvang en ondergrondse opslag van schadelijke CO2. Dat kan mogelijk meer dan 10 miljard euro kosten.
Wetenschappers verwachten dat de afvang en opslag van kooldioxide de schadelijke uitstoot van deze gassen door elektriciteitscentrales en grote industriële installaties tegen 2050 kan halveren. Maar de bouw van dergelijke systemen is nog erg duur.
GroenLinks-Europarlementariër Kathalijne Buitenweg is blij met de uitslag van de stemming ,,ondanks pogingen van de christendemocraten om de stemming uit te stellen en hun uiteindelijke tegenstem bij de eindstemming''.
Ook Dorette Corbey (PvdA) is tevreden. ,,Ik ben heel blij dat we ook in deze moeilijke economische tijd grote prioriteit geven aan de klimaatproblematiek. Het is een belangrijk signaal aan de rest van de wereld.'' Jules Maaten (VVD) is vooral verheugd voor Rotterdam ,dat voorop loopt bij de ontwikkeling van afvang- en opslagsystemen''.
De EU-landen moeten nog instemmen met het milieu- en klimaatpakket. Volgend jaar december is er in de Deense hoofdstad Kopenhagen een klimaattop waar ook grote industrielanden buiten de EU hun ambities voor het klimaat moeten tonen.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.