Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Europarlement: chip voor honden en katten

  •  
05-07-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
hond_27.jpg
Honden en katten moeten voortaan verplicht een elektronische identificatie-chip krijgen. Dat vindt het Europees Parlement, dat vandaag stemde over de EU-dierenwelzijnstrategie voor 2012 tot 2015. "Met de chip kunnen eigenaren van huisdieren beter worden teruggevonden. Dit vermindert de kans op mishandeling of dumping van honden en katten," zegt onafhankelijk Europarlementariër Kartika Liotard. In Nederland is een elektronische chip voor honden sinds dit jaar al verplicht.
Zwervende dieren
Naast een chip voor huisdieren, roept het Europees Parlement lidstaten ook op om zwervende honden en katten fatsoenlijk te behandelen. "Vooral in Roemenië leven veel straathonden, die door autoriteiten vaak worden afgemaakt. Dat moet stoppen," zegt Liotard. "Het Europees Parlement heeft vandaag opgeroepen om de populatie zwerfdieren op een beschaafde manier omlaag te brengen, bijvoorbeeld door middel van sterilisatie."
Regels
Ook dieren in dierentuinen verdienen volgens het Europees Parlement betere leefomstandigheden. "Volgens bestaande regelgeving moeten dierentuinen zich houden aan minimale dierenwelzijnsregels. In veel landen worden die regels niet nageleefd. Het Europees Parlement vindt dat daar verandering in moet komen," aldus Kartika Liotard.

Hypocriet

Liotards voorstellen voor een 8-uurslimiet op diertransporten en een verbod op kloonvlees behaalden net geen meerderheid tijdens de stemming. "Teleurstellend," vindt het parlementslid. "Wel met je kop op een 8-hours poster gaan staan, maar vervolgens tegen een 8-uurslimiet stemmen. Dat is hypocriet," zegt het parlementslid over de tegenstemmende christendemocraten.
 
Diertransport
In september staat diertransport opnieuw op de agenda in Brussel. Liotard zal dan proberen om een 8-uurslimiet op diertransporten alsnog af te dwingen. Nieuwe kloonwetgeving presenteert de Europese Commissie naar verwachting in 2013. "Het was goed geweest om het standpunt van het parlement omtrent kloonvlees nog eens duidelijk te maken. Helaas ontbrak het te veel parlementsleden vandaag aan politieke moed," aldus Liotard.
Bron: nietzomaar.eu
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.