Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.35 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Dierenwelzijn, milieu, klimaat en natuur in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Europa werkt aan een verbod op microplastic

30 jan 2019
  •  
leestijd 1 minuut
microplastic in oceaan

© Bron: NOIZ

Er moet een Europees verbod komen op het gebruik van microplastic in een hele reeks producten, stelt het Europees Agentschap voor Chemische Stoffen (ECHA). Fabrikanten voegen dergelijke plastic deeltjes van kleiner dan 5 millimeter toe aan cosmetica, schoonmaakmiddelen, verf, bouwmaterialen en medicijnen.

Niet alleen in verzorgingsproducten

Deze biologisch niet-afbreekbare deeltjes zitten niet alleen in verzorgingsproducten als scrubs, tandpasta en doucheschuim, maar worden ook veel gebruikt in de land- en tuinbouw. Een verbod kan de hoeveelheid microplastic die in het milieu terechtkomt de komende twintig jaar met 400.000 ton terugdringen.

Risico’s van microplastics

Gezien de risico’s voor gezondheid en milieu is een beperking van het gebruik gerechtvaardigd, aldus het in Helsinki gevestigde agentschap. Microplastics hopen zich namelijk op en kunnen duizenden jaren in het milieu rondzwerven. Wat daarvan het effect is op de lange termijn, is momenteel nog niet goed vast te stellen. Bekend is wel dat microplastic, evenals de nog kleinere nanodeeltjes, in de voedselketen terecht kan komen. De mogelijke gevolgen voor de gezondheid zijn volgens ECHA nog niet bekend.
Sommige lidstaten hebben al een verbod ingesteld op het gebruik van microplastic in vooral cosmetische producten. Over een EU-breed verbod wordt naar verwachting op zijn vroegst over een jaar gestemd. EU-commissaris Elzbieta Bienkowska (Interne Markt) noemt het oordeel van ECHA een essentiële eerste stap tegen microplastic.
Bron: ANP

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

Sfeerbeeld BNNVARA programma's