Vroege Vogels

Europa warmt sneller op dan klimaatmodellen voorspellen

  •  
04-09-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
opwarming

© Bron: Pixabay

De opwarming van Nederland en België verloopt sneller dan klimaatmodellen voorspelden. Dit blijkt uit een onderzoek uit het vakblad Geophysical Research Letters. Het aantal extreem hete dagen in Europa neemt snel toe en het aantal koude dagen neemt af door klimaatverandering. Dit meldt Duurzaam Nieuws.
In het zuiden van Frankrijk klommen de temperaturen naar een recordhoogte van zo’n 46 graden. Dit soort dagen komen steeds vaker voor, noemt de studie. Het aantal extreem hete dagen is sinds de jaren 50 verdrievoudigd en zijn zomers over het algemeen heter geworden.

Klimaatverandering

“Zelfs op deze regionale schaal zien we dat de trends veel groter zijn dan wat we zouden vermoeden als gevolg van natuurlijke variabiliteit”, zegt Ruth Lorenz, klimatoloog aan het Zwitserse Federale Instituut voor Technologie in Zürich. “Dat wijst op een link met de klimaatverandering.”
Uit de studie blijkt ook dat delen van Europa sneller opwarmen dan de klimaatmodellen voorspellen. “In Nederland, België en Frankrijk verloopt de opwarming zo’n twee keer sneller dan wat de modellen voorspellen”, zegt Geert Jan van Oldenborgh, klimaatanalist aan het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI). “We halen de nieuwe records sneller dan je zou verwachten.”
Bron: Duurzaam Nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

bomendromer
bomendromer4 sep. 2019 - 14:32

Toen ik in de 70er jaren voor het eerst over de opwarming van het klimaat hoorde, had ik nooit gedacht dat ik dat zelf nog eens zo merkbaar zou meemaken. Als we toch eens tóen, of tenminste in de 80er of 90er jaren al begonnen waren met maatregelen.................Dan was het ook allemaal niet zo duur geworden. Nog steeds worden er in mijn buurt nieuwe woningen met gas gebouwd en zonder zonnepanelen. Ik ben nu heel bang dat we veel en veel te laat zijn.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.