Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.35 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Dierenwelzijn, milieu, klimaat en natuur in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.

VOLG ONS

Vroege Vogels

Europa warmt sneller op dan klimaatmodellen voorspellen

4 sep 2019
  •  
leestijd 1 minuut
opwarming

© Bron: Pixabay

De opwarming van Nederland en België verloopt sneller dan klimaatmodellen voorspelden. Dit blijkt uit een onderzoek uit het vakblad Geophysical Research Letters. Het aantal extreem hete dagen in Europa neemt snel toe en het aantal koude dagen neemt af door klimaatverandering. Dit meldt Duurzaam Nieuws.
In het zuiden van Frankrijk klommen de temperaturen naar een recordhoogte van zo’n 46 graden. Dit soort dagen komen steeds vaker voor, noemt de studie. Het aantal extreem hete dagen is sinds de jaren 50 verdrievoudigd en zijn zomers over het algemeen heter geworden.

Klimaatverandering

“Zelfs op deze regionale schaal zien we dat de trends veel groter zijn dan wat we zouden vermoeden als gevolg van natuurlijke variabiliteit”, zegt Ruth Lorenz, klimatoloog aan het Zwitserse Federale Instituut voor Technologie in Zürich. “Dat wijst op een link met de klimaatverandering.”
Uit de studie blijkt ook dat delen van Europa sneller opwarmen dan de klimaatmodellen voorspellen. “In Nederland, België en Frankrijk verloopt de opwarming zo’n twee keer sneller dan wat de modellen voorspellen”, zegt Geert Jan van Oldenborgh, klimaatanalist aan het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI). “We halen de nieuwe records sneller dan je zou verwachten.”
Bron: Duurzaam Nieuws

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

Sfeerbeeld BNNVARA programma's