Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

'Europa moet optreden tegen luchtvervuiling'

  •  
28-10-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
auto_21.jpg
Europese landen moeten meer doen om de lucht schoner te krijgen. De toegestane norm voor vervuilende stoffen als zwaveldioxide, fijnstof, ammoniak en stikstofoxiden moet worden aangescherpt, vindt een meerderheid van het Europees Parlement.
Normen
Luchtverontreiniging zorgt jaarlijks voor honderdduizenden vroegtijdige sterfgevallen. Daarom wil het parlement dat de lidstaten de lucht nu echt schoner gaan maken. De aangescherpte normen zouden pas vanaf 2025 verplicht worden.
Ammoniak
De landbouwsector stoot veel stoffen uit die de lucht vervuilen, zoals ammoniak. Ook daar moeten de landen paal en perk aan stellen, vindt het parlement. Ammoniak zorgt voor veel fijnstof in de lucht.
Koeien
Voor methaan, een stof die koeien uitstoten via de bek en hun achterste, zou pas in 2030 een norm moeten gelden. Partijen als de ChristenUnie en het CDA stemden daartegen. Verder bleek het niet haalbaar om kwik, dat onder meer wordt uitgestoten door kolencentrales, in de lijst op te nemen.
Het standpunt van het EU-parlement vormt het uitgangspunt voor onderhandelingen met de Europese lidstaten.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.