Vroege Vogels

'Europa moet bossencrisis serieus nemen'

  •  
17-10-2008
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vv_newsimg_138782.jpg
Ontwikkelingsorganisatie ICCO en milieuorganisaties Greenpeace en Milieudefensie vinden het wetsvoorstel van de Europese Commissie om de handel in illegaal gekapt hout tegen te gaan, niet ver genoeg gaan. Handel in illegaal hout wordt volgens het voorstel niet strafbaar. De Commissie presenteerde het voorstel op 17 oktober, samen met een visie over de rol van Europa in het tegengaan van ontbossing. De drie organisaties vinden dat de Commissie de bossencrisis niet serieus neemt en dat het Europees Parlement en de Europese Raad de voorstellen moeten aanscherpen. In advertenties in het Financieele Dagblad roepen zij Nederlandse Europarlementariërs op, te zorgen voor goede wetgeving tegen de handel in illegaal hout. Volgens een studie in opdracht van de Europese Commissie kost de wereldwijde ontbossing jaarlijks meer dan de huidige financiële crisis.
In 2003 startte de Europese Commissie het actieplan FLEGT1 om de illegale houtkap en -handel wereldwijd tegen te gaan. Ontbossing en illegale houtkap hebben niet alleen gevolgen voor natuur en milieu, maar leiden ook tot sociale conflicten met de lokale en inheemse bevolking. Ondanks brede steun van lidstaten zoals Nederland, de industrie en milieu- en ontwikkelingsorganisaties werd het beloofde wetsvoorstel keer op keer uitgesteld. Nu ligt er een zwak voorstel, waarbij bedrijven zelf een systeem met risicoanalyses in moeten stellen om te voorkomen dat zij handelen in illegaal gekapt hout. "De handel wordt dus niet strafbaar, terwijl recent onderzoek aantoont dat er jaarlijks 27 miljoen kubieke meter illegaal of verdacht hout wordt geïmporteerd in Europa. Dat is twintig procent van de totale houtimport2" zegt Anne van Schaik, campagneleider Globalisering bij Milieudefensie.
Tegelijkertijd met het wetsvoorstel presenteert de Europese Commissie vandaag een visiestuk over bosbescherming, dat als doel heeft klimaatverandering en verlies aan biodiversiteit tegen te gaan. Dit stuk komt naar buiten op een essentieel moment in de aanloop naar de internationale klimaatonderhandelingen in Poznan van december. Jaarlijks is 20 miljard dollar nodig om ontbossing te halveren, becijfert de Commissie. Zij stelt voor een fonds op te zetten voor bosbescherming, maar wil daar zelf niet substantieel aan bijdragen. "Europa geeft hiermee een een heel slecht signaal richting de internationale klimaatonderhandelingen. Eenvijfde van de wereldwijde CO2-uitstoot wordt veroorzaakt door ontbossing. Europees geld voor het tegengaan daarvan is broodnodig", zegt Hilde Stroot, campagneleider bossen bij Greenpeace.
Positief is dat de Commissie vindt dat Europese grootverbruikers van energie hun CO2-uitstoot niet zouden mogen afkopen met zogenoemde 'bossencredits', door het aanplanten van bossen in ontwikkelingslanden. Europa neemt hierbij een verstandiger positie in dan de Nederlandse milieuminister Cramer, die juist voorstander is van zulke bossenprojecten. "Nederland moet zich bezinnen op dit standpunt. Het afkopen van CO2-reducties helpt niet tegen klimaatverandering. Nederland geeft hiermee een teken dat het de eigen vermindering van CO2-uitstoot niet zo belangrijk vindt", zegt Inge Vianen, beleidsadviseur klimaatverandering en ontwikkeling van ICCO.

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.