Vroege Vogels

Europa eist schonere stadsbussen en vuilniswagens

  •  
23-10-2008
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
bus.jpg
Lokale overheden in de Europese Unie moeten meer kiezen voor een schoner en milieuvriendelijker wagenpark. Bij de aankoop van bijvoorbeeld nieuwe stadsbussen en vuilniswagens moet in de aanbestedingsregels rekening worden gehouden met de uitstoot van CO2, fijn stof en het energieverbruik.
Daarvoor pleiten het Europees Parlement en de EU-ministers van Milieu gezamenlijk. EP en de EU-landen hopen met de maatregel de innovatie bij de auto-industrie aan te moedigen. Brandweerwagens en auto's voor de openbare ordediensten zijn uitgezonderd van de regels.
De PvdA en GroenLinks in het EP zijn blij met de afspraken. ,,De publieke sector moet een voortrekkersrol vervullen door innovatie te stimuleren'', zegt Kathalijne Buitenweg (GroenLinks). Haar PvdA-collega Dorette Corbey ziet in de richtlijn een impuls voor het Europese klimaatbeleid. ,,En die impuls is hard nodig.''
Het CDA was tegen de voorstellen, die volgens CDA-Europarlementariër Lambert van Nistelrooij ,,een voorbeeld van overdreven Brusselse regelgeving'' zijn.
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - milieu
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.