Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke zaterdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Europa dreigt wilde bijen niet te beschermen

  •  
18-10-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
723 keer bekeken
  •  
Aardhommel_03.jpg
Er is nieuwe Europese wetgeving in de maak over de bescherming van bijen, het zogeheten bijenrichtsnoer. Die wetgeving wordt al een aantal jaren tegengehouden door een sterke lobby in Brussel door fabrikanten van landbouwgif. Er ligt een voorstel dat bij het gebruik van gif 20% bijensterfte toestaat, terwijl wetenschappers het erover eens zijn dat meer dan 7% - de natuurlijke sterfte van bijenvolken - onacceptabel is. Binnenkort beslist Europa, en namens Nederland beslist minister Carola Schouten van landbouw en natuur dus mee.

Het gaat om de wilde bijen, niet om de honingbijen

De EFSA (de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid) heeft al in 2013 een eerste opzet gemaakt voor het bijenrichtsnoer. Daarin werden ook veldtoetsen en een toetsing van giftigheid bij hommels en andere wilde bijen meegenomen. Door politieke druk van o.a. Nederland zijn veel onderdelen geschrapt. Nu wil men de rekenmethode toepassen dat een hoge natuurlijke sterfte van 20% als normaal beschouwt i.p.v. 7%. En dan wordt er ook nog eens alléén naar de honingbijen gekeken. “Terwijl het nu juist gaat om de wilde bijen en hommels”, zegt Sonne Copijn van de Bee Foundation.

Petitie

“Van de wilde bijen in Nederland staat al 55% van de soorten op de rode lijst van bedreigde soorten, terwijl de honingbij niet op de rode lijst staat”, zegt Sonne Copijn. “Als je pesticiden toetst aan honingbijen, betekent het niet dat de wilde bijen automatisch beschermd zijn. Het zou dus andersom moeten zijn: bescherm de wilde bij, dan zijn ook de honingbijen beschermd.” Deze week hebben de Bee Foundation en de Bijenstichting samen online een petitie overhandigd aan minister Schouten, om haar deze boodschap mee te geven richting Europa. De petitie kan samen met een Europese petitie nog ondertekend worden.

Teken de petitie op de website van Avaaz!

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar