Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Europa blijft landbouwgif glyfosaat gebruiken

  •  
13-04-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
roundup_09.jpg
Het Europees Parlement heeft vandaag groen licht gegeven voor een nieuwe toelating van het omstreden landbouwgif glyfosaat voor zeven jaar. Dat is korter dan de toelating van vijftien jaar die de Europese Commissie had voorgesteld. 
Meest verkochte landbouwgif
Glyfosaat is het meest verkochte landbouwgif ter wereld. Het gif doodt onkruid in tuinen en wordt op grote schaal toegepast in de landbouw. De Wereldgezondheidsorganisatie waarschuwde vorig jaar dat het gif waarschijnlijk kankerverwekkend is. Mogelijk heeft het gif daarnaast een hormoonverstorende werking. Producent Monsanto en het dagelijkse Europese bestuur beweren echter dat het gif veilig is voor gebruik. De Europese Commissie had daarom een voorstel gedaan om glyfosaat opnieuw toe te laten voor de maximale termijn van vijftien jaar.
Definitieve beslissing half mei
De definitieve beslissing over glyfosaat ligt bij de 28 lidstaten van de Europese Unie. Zij stemmen half mei over het opnieuw toelaten van deze kankerverwekker. Frankrijk, Zweden, Italië en Nederland hebben zich tot nu toe uitgesproken tegen vernieuwing van de glyfosaat-toelating. Maar staatssecretaris Van Dam liet recent in een brief aan de Tweede Kamer weten onder voorwaarden toch te willen instemmen met een nieuwe toelating voor het gif.
Bron: Partij voor de Dieren
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.