Europa bereid tot hulp bij olieramp
• 10-05-2010
• leestijd 2 minuten
Europa is erg bereid om de VS te helpen bij het opruimen van olie in de Golf van Mexico, maar de Amerikaanse autoriteiten hebben daar niet om verzocht. Dat stelde maandag een woordvoerder van het EU-agentschap voor veiligheid op zee EMSA, waarvan Nederlander Willem de Ruiter directeur is.
De EU heeft in kustplaatsen totaal zestien schepen op afroep klaarliggen om eventuele olievlekken in Europa snel te bestrijden. Het agentschap in Lissabon is in 2002 opgezet na de grote rampen met de tankers Erika en Prestige.
Als in de Noordzee een olieplatform zou zinken en honderdduizenden liters olie per dag zou verliezen, kan de EU schoonmaakschepen sturen vanuit het Belgische Oostende en het Deense Skagen en Kopenhagen. De schepen hebben samen een capaciteit van 13,3 miljoen liter en kunnen na het lossen opnieuw worden ingezet. De EU-hulp komt naast de eigen nationale schoonmaakschepen van Nederland en andere EU-landen en Noorwegen, die als eerste zullen toesnellen om een grote olievlek op te vegen.
De olieramp in de VS ontstond op 22 april, toen een door BP geleased booreiland zonk op circa 80 kilometer uit de kust van de Amerikaanse staat Louisiana. Uit lekken op een diepte van circa 1,5 kilometer stromen dagelijks honderdduizenden liters olie. Dat heeft rampzalige gevolgen voor het milieu, onder meer voor de Amerikaanse kust.
BP probeert de olie met chemicaliën bestrijden en wil een soort koepel over de bron zetten om het lekken te stoppen. Pogingen om de koepel te plaatsen, zijn tot dusverre mislukt.
Bij het opruimen van de olie in de VS worden ook panty's met menselijke en dierlijke haren ingezet. Honderdduizenden mensen doneren hun afgeknipte haren. Menselijk haar kan vier tot zes keer het eigen gewicht aan olie opnemen.
Bij het EU-agentschap kijkt men nogal op van het gebruik van haren. Het bureau is vooralsnog niet van plan om Europeanen om hun haar te vragen bij een olieramp in Europese wateren. ,,De inzameling van haren is iets erg nieuws voor EMSA. Het is geen onderdeel van EU-actieplannen om olievervuiling te bestrijden'', aldus een woordvoerder.
Bron: ANP