Vroege Vogels

Euro Birdwatch 2005

  •  
06-10-2005
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vv_newsimg_141533.jpg
In het weekend van 1 oktober werd weer de Euro Birdwatch gehouden. Op initiatief van Birdlife International gingen duizenden vogelaars door heel Europa trekvogels tellen. Dit jaar doet een bijzondere club mee aan het evenement: de Dutch Birding Association zoekt normaal alleen naar héél bijzondere soorten. Maar omdat ze toch op het noordpuntje van Texel zijn voor hun jaarlijkse Dutch Birding week, tellen ze nu ook de grote aantallen doortrekkers.
Meer dan 30 landen nemen daaraan deel en in ons land organiseert Vogelbescherming de giga-telling. Verspreid over het hele land tellen honderden vogelaars van meer dan 90 vogelwerkgroepen zoveel mogelijk vogels. In totaal bemensen zij 120 verschillende telposten, meer dan ooit!
Op het kantoor van Vogelbescherming in Zeist worden de waarnemingen van de telgroepen in eigen land verzameld. Dit gebeurt via intensieve belrondes tijdens de dag, zodat zondagmorgen in de uitzending de Nederlandse resultaten bekend gemaakt kunnen worden.

Euro Birdwatch 2005

1 oktober organiseert BirdLife International de jaarlijkse Birdwatch. Meer dan 30 landen nemen daaraan deel en in ons land organiseert Vogelbescherming de giga-telling. Verspreid over het hele land tellen honderden vogelaars van meer dan 90 vogelwerkgroepen zoveel mogelijk vogels. In totaal bemensen zij 120 verschillende telposten, meer dan ooit!
Op het kantoor van Vogelbescherming in Zeist worden de waarnemingen van de telgroepen in eigen land verzameld. Dit gebeurt via intensieve belrondes tijdens de dag, zodat zondagmorgen in de uitzending de Nederlandse resultaten bekend gemaakt kunnen worden.
Soortenjagen
We gaan naar Texel waar de Dutch Birding Association ook naar vogels kijkt. Zij zijn echter op zoek naar dwaalgasten. Vogels die de weg kwijt zijn en in Nederland gezien worden, terwijl ze eigenlijk bijvoorbeeld in Amerika thuishoren. De groep ‘soortenjagers’ is de laatste jaren sterk uitgebreid. Wat voor rol spelen zij bij vogelonderzoek en waarom gaan ze juist ieder najaar een week naar Texel? Vragen die in de uitzending worden beantwoord.

Thema

Het thema van deze Euro Birdwatch is de 'Farming for Life'-campagne van BirdLife International. Via deze campagne pleit BirdLife International voor het ontwikkelen van beleid dat verdere achteruitgang van vogels en landschap voorkomt. Door de aandacht van nationale bestuurders en boeren te vestigen op de risico’s en vooral de mogelijkheden: duurzame natuur- en milieuvriendelijke landbouwmethoden waar natuur, landschap én mensen van profiteren.
Deelname
Vorig jaar hebben rond de 90 vogelwerkgroepen deelgenomen. Dit jaar hoopt de vogelbeschermin op minstens evenveel deelnemers om er weer een groot succes van te maken. Als uw vogelwerkgroep interesse heeft om deel te nemen aan dit evenement neem dan contact op met gert.ottens@vogelbescherming.nl . Of bezoek de Vogelbescherming site om uw schriftelijk aan te melden.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.