Vroege Vogels

Eurlings: onderzoek naar tunnel Naardermeer

  •  
23-09-2008
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vv_newsimg_104858.jpg

© naardermeer

Verkeersminister Camiel Eurlings laat een alternatief plan voor een tunnel bij het Naardermeer onderzoeken. Dit liet hij dinsdag weten. Het vorige kabinet schrapte nog plannen voor een ondertunnelde snelweg langs het meer, ook onder druk van een lobby van Natuurmonumenten. Het Naardermeer is het oudste bezit van de organisatie.
De keuze van het kabinet viel op wegverbreding op de drukke verbinding tussen Amsterdam en Almere. De Tweede Kamer steunde dat.
CDA-Tweede Kamerlid Ger Koopmans wil nu dat een tunnelvariant van Strukton en TBI Infra onderzocht wordt. Volgens Eurlings gebeurt dat al. Volgens de wet is hij dat verplicht. ,,Maar ik heb geen enkele aanleiding te denken dat dit plan zo'n ei van Columbus is dat er een andere Kamermeerderheid zal ontstaan.''
De VVD wil ook een onderzoek, maar er mag geen vertraging in de wegenaanleg optreden. Volgens coalitiepartij PvdA leidt dat onderzoek alleen maar tot vertraging. Eurlings zei dat hij alles op alles zet om dat te voorkomen.
Volgens Koopmans (CDA) is er voldoende tijd voor het onderzoek. Het kabinet moet van de commissie van deskundigen die milieueffecten van plannen onderzoekt (MER-commissie) toch nog de effecten van kilometerheffing bestuderen. De CDA-bewindsman wees de commissie enigszins terecht door te zeggen dat de plannen voor wegbeprijzing niet uitgewerkt zijn.
Verladersorganisatie EVO vindt dat het kabinet er vanwege de economische schade alles aan moet doen om de wegverbreding tussen Amsterdam en Almere zo snel mogelijk uit te voeren.
Natuurmonumenten vindt dat het kabinet niet moet terugkomen op een eerder genomen besluit. ,,Niet doen, doorgaan op de ingeslagen weg, dat hoort bij ordentelijk bestuur'', vindt directeur Jan Jaap de Graeff. Hij wijst erop dat de discussie over het Naardermeer nu voor de derde keer in vijf jaar oplaait; in 2003 en 2006 gebeurde hetzelfde. Het besluit is genomen en je moet dezelfde discussie niet opnieuw willen voeren.''
Natuurmonumenten kreeg onlangs complimenten van de Raad van Europa voor het beheer van het Naardermeer. Professor Eckhart Kuijken bezocht het natuurgebied voor een tussentijdse beoordeling van het Europees diploma voor Beschermde Gebieden. Het Naardermeer kreeg dat diploma in 2005 voor vijf jaar, en ook toen speelde de discussie over de A6-A9. Kuijken herinnerde eraan dat hij destijds stelde dat de uitbreiding van de snelwegen A6 en A9 niet kan liggen in de achtertuin van een natuurgebied. ,,Wie dat doet, kan het diploma niet behouden of verlengen. Helaas staat de A6-A9 nu in de koelkast en is die dreiging nog niet weg'', aldus Kuijken. In 2009 komt de Raad van Europa, een commissie van 46 ministers van milieu, bijeen om te beoordelen of het Naardermeer het diploma mag houden.
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.