Vroege Vogels

EU zwicht voor landbouwgif

  •  
25-01-2006
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
vv_newsimg_61873.jpg

© logo

De Europese Unie is van plan om deze week nog het gebruik van acht zeer schadelijke bestrijdingsmiddelen goed te keuren. Enkele maanden geleden heeft de Europese Commissie juist nog aan bedrijven als Bayer en BASF gemeld deze gifstoffen te willen verbieden. De industrie heeft dus met een succesvolle lobby gereageerd. Milieudefensie roept daarom burgers op nu in actie te komen. Via de website www.weetwatjeeet.nl kunnen protestmails worden verstuurd.
Milieudefensie is verbolgen over de zwakke knieën van de Europese Commissie. De gevaren van de acht soorten landbouwgif staan helder benoemd in een rapport van de Europese Unie uit augustus 2005. Wouter van Eck, campagneleider Landbouw en Voedsel bij Milieudefensie: ‘Kennelijk tellen de belangen van de industrie in Brussel het zwaarst, ten koste van gezondheid en milieu. We moeten ons dit niet door de strot laten duwen.’
De stoffen kunnen leiden tot schade aan het zenuwstelsel, zijn kankerverwekkend. kunnen leiden tot verstoring van het hormoonstelsel en zijn ook gevaarlijk voor vogels, zoogdieren en vissen.
Milieuorganisaties zetten zich in verschillende landen in om het tij te keren. In Nederland roept Milieudefensie zoveel mogelijk burgers op om op korte termijn een digitaal protest in te dienen. Via de website www.weetwatjeeet.nl kan rechtstreeks een protestmail naar de Europese Unie worden verstuurd.

Meer over:

nieuws - milieu
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.