Vroege Vogels

EU zwakt klimaatdoelstellingen af

  •  
24-10-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
schoorstenen_01.jpg
De Europese lidstaten hebben nieuwe klimaatdoelstellingen voor 2020-2030 afgesproken, maar sommige zijn lager dan de Europese Commissie heeft voorgesteld. Als belangrijkste afspraak moet de uitstoot van broeikasgassen over 16 jaar met ,,ten minste 40 procent'' zijn teruggebracht ten opzichte van 1990.
27 procent uit duurzame bron
Ook moet zeker 27 procent van de energie afkomstig zijn van duurzame, hernieuwbare bronnen (bijvoorbeeld zonne- en windenergie). En als laatste is op een Europese top afgesproken dat het de bedoeling is dat het energieverbruik wordt teruggebracht met ten minste 27 procent. Dat maakte de voorzitter van de Europese top Herman Van Rompuy in de nacht van donderdag op vrijdag bekend.
40 procent minder CO2-uitstoot
Brussel wilde eveneens dat de CO2-uitstoot met 40 procent zou worden gereduceerd om de opwarming van de aarde tegen te gaan. Maar de commissie had ook graag gezien dat er in 2030 30 procent minder energieverbruik zou zijn. Sommige landen wilden echter niet zo ver gaan.
Van Rompuy sprak over goed nieuws voor het klimaat, voor de gezondheid van de burgers en voor de internationale klimaattop in 2015 in Parijs. Een Europees akkoord gold als voorwaarde voor het slagen van het komende overleg in de Franse hoofdstad.
Premier Mark Rutte sprak over ambitieuze afspraken. ,,Europa is echt nummer 1, Europa loopt vooruit en moet de rest nu meekrijgen.'' Voor Nederland is het belangrijk dat landen zelf ruimte krijgen om te bepalen hoe ze de doelstellingen gaan halen.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.